Odjeljenje za komunalne poslove

Bolji vazduh za Banjalučane u sezoni grijanja

  • 18.01.2019. 15:06

Od početka grijne sezone kvalitet vazduha u Banjaluci bio je znatno bolji nego u decembru 2016. godine, kada se grad grijao na mazut, pokazuje analiza banjalučkog Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema ovoj analizi, najveće smanjenje zagađenja zabilježeno je kod emisije lebdećih čestica /PM10/ koja je u decembru bila tri puta niža nego u istom mjesecu 2016. godine kada je grad grijala stara toplana na mazut, saopšteno je iz Gradske uprave.

I koncentracija ugljen monoksida je mnogo niža od one zabilježene u istom periodu 2016. godine.

Iz Gradske uprave navode da je, prema podacima iz decembra prošle godine, emisija ugljen-monoksida iznosila 1,44 miligrama po metru kubnom, što je gotovo dvostruko niže nego u istom periodu prije dvije godine.

U Odjeljenju za komunalne poslove navode da je, zbog niske temperature u novembru prošle godine, povećano zagađenje iz individualnih ložišta, pa je u izvještajnom periodu zabilježen rast emisije azotnog oksida.

"Ovo je jedini polutant čija je koncentracija povećana u odnosu na 2016. godinu", dodaje se u analizi.

Prilikom mjerenja kvaliteta vazduha u obzir su uzeti i klimatski parametri kao što su brzina vjetra, temperatura i vazdušni pritisak.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм