PU Banjaluka

Brkić: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti u prošloj godini

 • Izvor: ATV
 • 13.01.2023.12:29

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je danas na konferenciji za novinare da je stanje bezbjednosti na teritoriji koju kontroliše ova uprava bilo zadovoljavajuće u 2022. godini.

Predstavnici Policijske uprave su rekli da su lani u oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana 1.472 krivična djela, što je za 6,8 odsto manje nego u 2021, a da je riješenost ovih djela 83,1 odsto.

Kako je rečeno na konfereniciji za novinare, na području koje kontroliše PU Banjaluka evidentirano je po jedno ubistvo i teško ubistvo, te šest pokušaja ubistava.

Brkić je rekao da su evidentirali 1.684 krivična djela, što je manje za 7,8 odsto u odnosu na 2021. godinu.

"Ukupno je riješeno 85,2 odsto krivičnih djela, a po nepoznatnom izvršiocu rasvijetljeno je 555 ovih djela ili 68,6 odsto", dodao je Brkić.

Brkić je naveo da je banjalučka policija prošle godine evidentirala 1.378 migranata, što je znatno manje nego 2021. kada ih je bilo 3.011, ali je zabilježeno povećanje broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 4,2 odsto.

"U saobraćajnim nesrećama prošle godine poginulo je 19 osoba što je za 26,9 odsto manje nego 2021. kada je smrtno stradalo 26 osoba", rekao je Brkić.

Brkić je naveo da su prošle godine uspješno obezbijeđeni i brojni masovni i drugi javni skupovi u Banjaluci, posebno oni koji se odnose na održavanje proteklih opštih izbora.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić rekao je da je smanjen broj imovinskih krivičnih djela i teških krađa, kao i da je prošle godine bilo 11 razbojništava od kojih je pet rasvijetljeno.

“U oblasti suzbijanja opojnih droga prošle godine su otkrivena 44 krivična djela, a oduzeto je, između ostalog, 3.430 grama marihuane, te 449 grama kokaina", rekao je Stojičić.

Stojičić je dodao da je u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno 76 krivičnih djela, kojima je pričinjena materijalna šteta od oko 9,4 miliona KM.

Načelnik Sektora policije navedene uprave Tihomir Cvijić rekao je da je lani u saobraćajnim nesrećama teško povrijeđene 125 osobe što je više za 1,6 odsto u odnosu na 2021.

"Lakše je povrijeđeno 789 lica što je više za 10 odsto u odnosu na uporedni period", rekao je Cvijić.

 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.