"Станивуковић видио књигу од 200 страница па побјегао са факултета"

Ђајић о могућој кандидатури доктора Шобота за градоначелника Бањалуке

  • 26.02.2024. 13:00

Изборна је година, атмосфера у Бањалуци се сваким даном све више захуктава, а још нису позната имена свих кандидата у трци за мјесто градоначелника Бањалуке. Једно од имена о коме се спекулише посљедњих неколико дана је доктор Никола Шобот начелник Клинике за кардиохирургију.

„Изборна је година и срећом. Ево дошла је и самим тим приближава се крај касапљења и уништавања Бањалуке и већина грађана се радује изборима у октобру да се коначно стане овој агонији на крај и да се изабере градоначелник по мјери грађана Бањалуке. Одређени разговори су се водили како на високом тако и на градском нивоу и ми у понуди имамо свакако више кандидата, наравно да је и господин Шобот разматран ту. Ми нисмо као Градски одбор ПДП-а па да кажемо ево биће Владо Ђајић, Јанко, Марко или Шобот и то је то. Ми смо озбиљна и државотворна партија, која доноси одлуке са својим предсједником, а који је најбољи и наравно да ћемо се усагласити“, казао је предсједник ГрО СНСД-а проф. др Владо Ђајић.

Он је нагласио како има на хиљаду бољих кандидата од актуелног градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића.

„Када говоримо само о једном од могућих, о доктору Шоботу за разлику од овог тренутног који је видио књигу од 200 страница на Економији и побјегао, а овај је узео књигу од 1.500 страница и то на десетине таквих и није побјегао него све савладао. Ово је човјек који је субспецијализирао, специјализирао, докторирао, ја сам га тестирао на Клиници за кардиохирургију гдје ми је била намјера да провјерим његове организационе способности и управо сам њега поставио на чело нове Кардиохирургије гдје показује изванредне организационе способности. Показао је способност за управљање средствима и људима. Ми имао 450 успјешно оперисаних пацијената гдје је он управо начелник клинике. 

Његовог оца сам упознао у униформи на ратишту, ријеч је о једној озбиљној породици, ожењен, супруга, двоје дјеце, ту жели да живи, помаже народу и као такав је један од кандидата“, казао је Ђајић наглашавајући да је Шобот првенствено нестраначка личност. 

Ђајић је истакао како је СНСД спреман стати иза квалитетних, образованих и успјешних људи без обзира на то да исти нису чланови партије већ се по својим способностима истичу и као такви представљају квалитетне и потенцијалне кандидате за градоначелника. 

Доктор Шобот каже да му значи што је његов рад препознат.

„Ја нисам неко ко је политички активан, ја сам свој живот посветио медицини и лијечењу својих пацијената и сигурно да ми значи што је мој рад препознат од стране и саме особе која је директор установе у којој радим, сигурно је да ми то мишљење значи, а с друге стране се надам да је то све препознато и од стране наших суграђана. Ја сам се заиста трудио да будем на располагању и својим пацијентима и грађанима кроз саму кардиохирургију и шире. Кардиохирургија је била један озбиљан пројекат на који сам поносан као и на све до сада што смо тамо урадили и она као таква показује колико смо ми и ја сам посвећен својим пацијентима и свом граду“, казао је др Шобот. 

Како је нагласио, кроз медицину, свој рад и преданост је добрим дијелом показао колико му је стало и колико је на располагању свим грађанима Бањалуке. 

„Ја сам и раније наводио да мени импонује што сам препознат и од стране озбиљних колега, руководилаца моје установе, па и највећих политичких субјеката у Републици Српској, али такође желим нагласити како је моја будућност медицина јер сматрам да ту највише могу дати, нити бјежим ни од једног вида друштвене одговорности те сматрам да ако желимо да нам буде боље, морамо дати свој допринос, а ја сматрам да га највише могу дати у медицини али свакако у случају потребе суграђана или неких других потреба ја ћу дати свој максимум на који год начин се то од мене буде очекивало“, јасан је Шобот.

На питање колико је незахвално да један љекар дјелује у политици с обзиром на његов позив, Ђајић је нагласио како се Република Српска налази у тешким временима гдје свако треба дати свој максимум те је нагласио како и сам као активан политичар редовно ради у својој струци руководи највећом  здравственом установом у Републици Српској.

"Бањалука је пропала, у расулу, ми у октобру ако се овако настави бирамо стечајног управника. 70 милиона јавних набавки прошле године. Сама сигнализација, три семафора на кружној раскрсници 600.000КМ. Сад се копа језеро, људи немају шта јести, немају воде, а он прави језеро од 3 милиона поред Врбаса. Да не спомињем саобраћајну револуцију, сад Кулин Бан, криминал на све стране. Полиција и Тужилаштво сад раде, значи то није за повјеровати. Да би неко руководио и радио у име и корист све дјеце која планирају да раде и живе овдје мора бити првенствено доказан. То је фијаско Бањалуке, што неко ко није ништа радио, ишао у школу, па ни мало осиједио дошао да води град. Милијарда је потрошена, а шта је Бањалука добила? Ми смо неки дан били у Пискавици гдје је направио бину од 80.000, мени људи кажу како је комшија направио кућу за те паре. Можете замислити шта је то", питао је Ђајић. 

Он је казао да Бањалука треба бити стабилан и озбиљан град. Он је нагласио како Бањалуци треба озбиљна и одговорна особа која ће вратити град на ноге. 

"Већина у скупштини је из СНСД-а, све смо му изгласали, буџет, ребаланс, кредите. Како би могао трошити да му нисмо усвојили? Сада смо му усвојили буџет, предложили ребаланс у децембру, он је то скинуо. Народ је прогледао, али ће нови градоначелник имати проблема да поравна све што ће затећи", јасан је Ђајић.

Шта би урадио да се у будућности нађе на мјесту градоначелника, доктор Шобот је нагласио да свему што човјек ради у животу томе мора бити посвећен.

"Оно што сам научио на кардиохирургији, а то је да се свака грешка животом плаћа. Научио сам да су пресудне двије ствари, а  то су струка и тимски рад. Озбиљност је неопходна, нарочито у временима која су заиста изазовна", јасан је Шобот. 

Пратите нас и путем Вибера