"Branimo što smo stvorili"

Deložacija odgođena, svi imaju svoje uslove

  • Извор: АТВ
  • 13.04.2023. 19:26

U Gradskoj upravi Banjaluka, danas produžena pauza. Doručak na parkingu. A za doručak, sendviči i voda. Radnici uprave odazvali su se na poziv gradonačelnika da odbrane, kako kažu, ono što je njihovo. Zemljište stare autobuske stanice, koje je prema posljednjoj presudi Ustavnog suda BiH, pripalo Autoprevozu.

Među okupljenima, našli su se i penziosani radnici ovog preduzeća. Poručuju, branimo ono što smo stvarali.

"Mi smo ovo preduzeće osnovali. Radio sam 40 godina i osam mjeseci. Tako da smo mi svjedoci", rekao je Uroš Novaković, penzionisani radnik "Autoprevoza".

"Ja sam došao da branim ono što sam stvorio sa svojim kolegama. Zaposlen sam 02.02. 98 godine. 40 godina radio . i ovo zemljište je 1000 posto grada Banjaluke. Ima nas još 15-ak koji smo zto radili i gradili", rekao je Tomislav Vukelić, penzionisani radnik "Autoprevoza".

Na skup se odazvao i manji broj građana. Kažu da je ovo sramna odluka suda. 

"Ovo, koliko ja znam je u Banjaluci 50 godina, ovo nikad nije bila privatna imovina, ovo je društvena imovina i otkud nekome pravo da tu društvenu imovinu nekome privatniku", kažu građani.

"Sve su nam uzurpirali, oduzeli, još samo da nam zrak uzmu da ne možemo disati", dodaju građani.

"Pošto sam ovdje rođena, znam da je ovo uvijek pripadalo Banjaluci i mislim da ćemo pobijediti", kažu građani.

Oko parkinga, možemo razgovarati, ali ne damo Vidovdansku ulicu, poručuje gradonačelnik Banjaluke. Svi imaju svoje uslove. Autoprevoz traži, ili novac ili zemljište. Gradonačelnik, kaže, ne može ništa.

"Ako autoprevoz odustane od Vidovdanske ulice, povuče tužbu i bez naknade , završimo priču o Vidovdanskoj i muzeju i spomeniku 12 beba. Ako se to ne stvori, ti preduslovi, ovdje sam spreman kampovati, pozivati radnike i na kraju baviti masovne proteste. BiH je ušla u meritum odlučivanja čija je međa, što nikada nije bila, niti će biti nadležnost ustavnih sudova. Ne sporimo pravne sudove, ne sporimo pravnu državu, ali sporimo ono što nam se nameće", rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Deložacija je odgođena jer je geometar povrijedio nogu. Kratko smo dobili odgovor od direktora Autoprevoza Sladomira Đurića. Naredni pokušaj izvršenja odluke, biće, kako kaže, kada to odredi sud. Osim sudskih izvršioca, danas je na teren je izašla i policija. Legitimisali su određeni broj građana i radnika uprave, izostavlajući gradonačelnika. Stanivuković je na kraju poručio okupljenima, ako vas neko bude nešto pitao, kažite da čekate autobus. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм