Ljubo Ninković

Eko toplane - Problem poslovanja riješiti u što kraćem roku

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2023. 13:18

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković izjavio je da su poskupljenja drvne sječke i struje uticala na poslovanje i troškove banjalučkog preduzeća "Eko toplane", kao i da se traži način da se ovi problemi riješe u što kraćem roku.

Ninković je poručio da je zakonska i ustavna obaveza da se djeluje i spasi ovo preduzeće kako ne bi bila prekinuta isporuka grijanja u Banjaluci.

- Od 2018. godine do danas grad Banjaluka je dva miliona KM subvencija imao prema "Eko toplanama" i to je bio jedini trošak Gradske uprave prema ovom preduzeću - rekao je Ninković nakon sastankama sa predstavnicima "Eko toplane" i Gradske uprave.

Član Upravnog odbora Eko toplane Dragiša Zečević rekao je da se svjetska energetska kriza odrazila i na poslovanje ovog preduzeća, kao i da su troškovi sa 13 miliona KM porasli na 23 miliona KM.

Zečević je naglasio da su Eko toplane uputile zahtjev prema gradskoj administraciji za poskupljenje grijanja, koje nije nužno ukoliko se nađu druga rješenja.

Prema njegovim rječima, problem Eko toplana može se riješiti putem ušteda, subvencija ili nadoknadom razlike kada je riječ o poskupljenju drvnih sortimenata i električne energije.

Gradski menadžer Bojan Kresojević smatra da je jedno od rješenja i rekonstrukcija toplovodne mreže, te iskorištavanje internih potencijala, kako bi se uštedjela energija.

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka Saša Čudić dodao je da se trenutno ne može govoriti o poskupljenju cijena grijanja.