Banjaluka

Eko toplane traže pomoć Gradske uprave

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2023. 19:15

Troškovi energenata i struje su porasli i potrebna nam je pomoć u poslovanju, poručuju iz Eko Toplana. Da li će to biti kroz povećanje cijene ili na neki drugi način, kažu, svjedno im je. Svoje probleme rekli su predsjedniku skupštine grada i gradskom menadžeru.

"Evo već je kraj sezone i mi više ne možemo, ne možemo dalje. Na godišnjem nivou troškovi energenata su porasli za skoro 10 miliona maraka. Mi to iz svojih izvora ne možemo da platimo, iz prihoda ne možemo da paltimo, sad smo tu u gradu da tražimo zajednički rješenje. Troškovi poslovanja 2018. godine nabavka drveta, struje, i ostalih potrepština za nesmetan rad Eko Toplane je bio 13 milona. Po današnjim cijenema to je 23 miliona", kaže Dragiša Zečević, član Upravnog odbora Eko toplane.

Gradski menadžer Eko Toplanama zamjera što kako kaže gradu ne dostavljaju blagovremeno informacije o poslovanju. Ipak, ponudio je rješenja. 

"Mislim upravo su tri načina, jedan način je da se ide u rekonstrukciju što smo već predlagali, nismo dobili podršku. Drugi je da se iskoriste interni potencijali da se uštedi energija koliko god je moguće u poslovanju Eko Toplana, tek poslije toga da se razgovoara o promjenama u samim prihodima", kaže Bojan Kresojević, menadžer grada Banjaluka. 

Od 2018. godine grad je Eko Toplanama uplatio dva miliona maraka subvencija. U gradskoj skupštini spremni su i na  posebnu sjednicu o ovom problemu. 

"Eko Toplane su zaista u problemu, imamo obavezu i zakonsku i ustavnu da reagujemo i spašavamo preduzeće kako bi isporuka toplotne energije ne bi bila zakočena prema našim građanima", kaže Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka. 

U paketu sa Eko Toplanama pred skupštinom grada mogli bi se naći i zahtejvi za poskupljenje usluga Vodovoda i Čistoće, čulo se poslije sastanka. Sve to moglo bi da znači samo jedno, udar na džepove građana.