Винко Лолић у АТВ јутру

Геронтолошки центар Бањалука је попуњен, а ево колика је цијена смјештаја

  • Извор: АТВ
  • 23.01.2024. 07:55

Винко Лолић, директор Геронтолошког центра Бањалука, рекао је гостујући у АТВ јутру да је капацитет овог центра 335 корисника и да је он у овом тренутку попуњен.

Цијена смјештаја у Геронтолошком центру је 1040 КМ, и ту цијену корисници добијају адекватан простор, апсолутну његу, најсавременије кревете, докторе, и прилагођену храну.

Лолић је у АТВ јутру говорио и бескућницима које они приме у Прихватну станицу. Како је рекао, на улицама Бањалуке се дешава да људи немају гдје да буду када су ови хладни временски услови.

Истакао је да је кроз прихватну станицу Геронтолошког центра прошло много бескућника којима су спасили животе 

„Протоколом је договорено да путем Центра за социјали рад, Хитне помоћи, полиције, ако утврде да се неко налази на улици и да му је живот угрожен, директно долазе у Геронтолошки центар, у прихватну станици. Протоколом је предвиђено да његов смјештај траје пет до седам дана, да би радници Центра за социјални рад утврдили идентитет особе, да ли има породицу, да ли има ко да брине о њему, и остало. Понекад остану и по мјесец, два јер се не може утврдити идентитет. Особа неће изаћи из прихватне станице док се тачно не утврди идентитет. Већина тих људи постану наши стални корисници, јер се утврди да су те особе без икаквог примања, без стамбеног простора, немају породицу“, изјавио је Лолић.

Град Бањалука плаћа све трошкове за такве случајеве, односно бескућнике који немају примања. Како каже Лолић, када они пређу у стални смјештај, добију прилику да живе достојно човјеку. Он открива да међу корисницима има и угледних Бањалучана.

„Заиста су то врло тешке судбине и врло тешко се ти људи отварају, имају такав пакао од живота, и само са неким ко је близак њима желе да подијеле ту несретну прошлост

У Геронтолошком центру тренутно је смјештено 335 корисника, што је и капацитет центра.

„Град Бањалука и све институције знају да је Геронтолошки центар једна од најбољих институција ове врсте у региону, која има комплет инфраструктуру. Наша лепеза услуга је заиста велика и сигурно једна од најквалитетнијих. Велики је притисак и жеља да се сродници смјесте у Геронтолошки центар. У овом тренутку ми немамо мјеста, али се трудимо да свим заинтересованим изађемо у сусрет у што краћем року“, навео је он.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.