Jutarnji piše

Hrvatski list: Banjaluka nova ljetna destinacija

  • 16.07.2023. 14:33

Hrvatski Jutarnji list juče je objavio tekst o novoj ljetnoj destinaciji za Hrvate, gdje noćenje košta samo 21 evro, a kafa evro. Osim toga, na ovu destinaciju stiže se za maksimalno dva sata.

Radi se o Banjaluci. Jutarni list piše da hrvatski posjetioci čine preko 10 odsto ukupnog broja stranih posjetoca u Banjaluci, koju nazivaju relativno novom kopnenom turističkom destinacijom. Hrvatima je sve više privlačna zbog izuzetno niskih cijena i brzine dolaska.

Prema podacima iz Turističke organizacije Banjaluka, lani je najveći grad Srpske posjetilo 5.700 Hrvata te tamo napravilo 8.602 noćenja, a ispred njih su po turističkom prometu Srbi i Slovenci na koje otpada 31 odnosno 19 odsto ukupnog turističkog prometa.

Kurtinović: Odluka da ugostitelji mogu da rade neograničeno značiće mnogo za razvoj turizma

Kurtinović: Odluka da ugostitelji mogu da rade neograničeno značiće mnogo za razvoj turizma

Treba imati na umu da je službena statistika krnja – naime, ona se odnosi isključivo na turistički promet koji se odvija u hotelima, motelima i pansionima dok su apartmani, sobe i kuće za odmor izvan službene statistike pa bi konačne brojke vjerovatnije bilo tačno pomnožiti negdje s tri, piše Jutarnji.

"Pored toga što je po statistici popunjenost kapaciteta vrlo mala – tek 18 odsto što je nemoguće i upućuje na ne prijavljivanje gostiju – imamo skoro 50 odsto registrovanih kapaciteta u apartmanima koji nisu dio obračuna. Takođe, pretpostavka je da pojedinci i male grupe uglavnom koriste smještaj u apartmanima", poručili su iz Turističke organizacije.

Banjaluka, piše dalje Jutarnji, samo u prvih pet mjeseci ove godine bilježi porast turističkog prometa za čak 34 odsto u odnosu na isti period lani te su zadovoljni što su pretpandemijske vrijednosti dostigli znatno ranije nego što je to uspio svjetski turistički promet.

Noćnim skokom otvorena manifestacija

Noćnim skokom otvorena manifestacija "Ljeto na Vrbasu"

Destinacija postaje sve interesantnija, između ostaloga i zbog izrazito niskih cijena, posebno ako se usporede s podivljalim iznosima kakve naplaćuju ugostitelji u Hrvatskoj.

Doručak, u zavisnosti od lokala i vrste, košta od 3 do 4.5 evra, tjestenine oko 6.50 evra, sladoledni kup oko 2.50 evra, a dobra kafa s mlijekom dođe malo preko eura.

Cijene pice kreću se od šest evra naviše, tu su negdje i burgeri, butelja Graševine Kutjevo u malo boljim restoranima doći će oko 14 evra, piše Jutarnji list.

Od aktivnosti izdavajaju razgledanje grada uz turističke vodiče, posjetu najistočnijem trapističkom samostanu u Evropi "Marija zvijezda", obilazak Etno sela Ljubačke doline te obilazak manastira Krupe na rijeci Vrbas.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина