Дракулић

Илегална депонија у бањалучком насељу: Градски проблем који измиче контроли

  • Извор: Сада.ба
  • 13.10.2023. 11:03

Бањалука, највећи град Републике Српске, суочава се с многим изазовима, укључујући и проблем нелегалних депонија смећа.

У једном од бањалучких насеља, Дракулићу, тачније у Улици Млађе Ћусића, ствара се илегална депонија која све више расте, а грађани су све забринутији што градске власти не реагују на вријеме.

Локација депоније некада је била заштићена оградом с јасном поруком да је бацање смећа забрањено. Нажалост, та ограда је разваљена, и од тада је ситуација кренула низбрдо, а ускоро би могло и читаво земљиште, јер се формира и клизиште. Илегално одлагање смећа не само да нарушава изглед насеља, већ и озбиљно угрожава животну средину и здравље становника.

Претрес у Бањалуци, одузета дрога

Претрес у Бањалуци, одузета дрога

Многи одговорни грађани су се трудили да пријаве овај проблем градској управи, али чини се да су њихови напори узалудни. Читалац се јавио порталу Сада.ба, послао фотографије и објаснио у чему је проблем.

Ситуација није само да се не рјешава, већ се депонија шири из дана у дан. Очигледно је да је потребно хитно нешто учинити како би се зауставила ескалација овог проблема.

Не само да се нелегално одлагање смећа догађа на тој локацији, већ је и одлука града да се уклоне контејнери из овог градског насеља допринијела проблему. Одсуство контејнера чини да несавјесни грађани неријетко веће комаде смећа односе управо на ову, дивљу, депонију. Ово је озбиљан корак уназад у напорима да се очува чистоћа и хигијена града. Наравно, позивамо и да се одговорни за ову еколошку катастрофу казне.

Упркос напорима неколико активних грађана да организују чишћење ове илегалне депоније, проблем је много већи него што они могу сами ријешити. Потребно је координисано дјеловање града и његових институција како би се ситуација ријешила на задовољавајући начин.

Квадрат у Бањалуци никад скупљи, цијена до 5.000 КМ

Квадрат у Бањалуци никад скупљи, цијена до 5.000 КМ

Депонија смећа не само да смањује вриједност некретнина у близини, већ и нарушава здравље и квалитет живота становника тог насеља. Смрад, присуство штетних супстанци, пацови и инсекти само су неки од проблема који проистичу из оваквих илегалних депонија. Поред тога, ово ствара лош утисак о граду Бањалуци, како међу становницима, тако и међу потенцијалним туристима.

Град Бањалука треба да се посвети чишћењу илегалних депонија и враћању контејнера у насеље како би се омогућило грађанима да смеће одлажу на одговарајући начин. Такође, важно је повећати свијест међу грађанима о важности очувања чистоће и хигијене у њиховом окружењу.

Ова ситуација у насељу Млађе Ћусића не смије се занемарити. Град и његове власти морају хитно реаговати како би се спријечила даља ескалација овог проблема и како би се осигурало да Бањалука остане чист и привлачан град за све своје становнике.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)