Banjaluka

Javna rasprava o regulacionom planu ponovo izazvala polemiku u javnosti

  • Извор: АТВ
  • 10.06.2022. 18:34

Ponovo puna sala gradske skupštine na javnoj raspravi o regulacionom planu za centar Banjaluke. Struka je jasna. Proces treba da se zaustavi dok ne bude usvojen urbanistički plan. Oni koji su plan prezentovali, ne misle isto, pa su pokušali da diskredituju one koji su došli da kažu stručno mišljenje. Na kraju je ipak došlo do pomaka.

"Sada taj objekat u porti hrama više ne postoji i to jeste napredak ali, on još, da se tako izrazim, luta negdje po parku po novom prijedlogu na lokacijama koje su mu i dalje neprikladne. Uvodila se u jedan neadekvatan način tema spomenika poginulim borcima imputirajući da se kao pristuni građani ne slažu s potrebom da se to gradi", kaže Ognjen Šukalo, profesor AGGF.

Važno je da se što više ljudi uključi kako bi se javni interes zaštitio, poručuju iz Centra za životnu sredinu. Na jučerašnjoj raspravi su, kažu, jedan dio odgovora dobili. Drugi je ipak izostao. 

"Nismo dobili odgovor na pitanje da li oni štitte i brane javni interes, sakrivanje iza procedura iza regulacionih planova, sakrivanje iza ovog plana, odnosno nacrta plana, da službenici koji su bili tamo prisutni praktično ne smiju ništa drugo da kažu sem da ovo mora ići dalje", rekao je Tihomir Dakić.

Na isto pitanje i mi danas nismo dobili odgovor. Bez konkretnog odgovora smo ostali i na pitanje da li će se upravo zbog velikog interesa i želje javnosti nacrt povući. 

"To vam zaista ne mogu reći tu je mnogo faktora, moramo da poštujemo i sve zakonske procedure i sve zakonske okvire, dakle to ne smije i nije odluka koja se donosi tek tako preko noći nego se donese nakon mnogo mnogo razmatranja tako da definitivno ne mogu da vam odgovorim na to pitanje", kazala je Mirna Savić Banjac, zamjenik gradonačelnika.

Ni na jučerašnjoj javnoj raspravi gradonačelnik se nije pojavio. Danas ga saradnici pravdaju unaprijed zakazanim obavezama. 



  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.