Испробајте

Два преукусна рецепта за младе кромпириће

  • 02.06.2025. 22:50

Почела је сезона младог кромпира, многима омиљене врсте овог поврћа.

Млади кромпир се из земље вади раније и по правилу је мање брашнаст. Приликом куповине младог кромпира увијек одаберите тврде, суве и чисте комаде.

Можете их припремати на много начина, а ми вам доносимо два једноставна и укусна јела с младим кромпиром која ће се сигурно наћи и на вашем недјељном, прољећном јеловнику.

Успоравамо метаболизам на шест несвјесних начина

Успоравамо метаболизам на шест несвјесних начина

Млади кромпир с младим луком и сланином

Састојци:

20 комада младог кромпира

2-3 листа ловора

25 грама маслаца

млади лук, насјецкан

4 кришке димљене сланине

1 кашика маслиновог уља

морска со и свјеже мљевени црни бибер

Припрема:

Добро очистите млади кромпир и исперите га хладном водом. Кувајте га у кључалој сланој води 15-20 минута с ловоровим листовима док не омекша.

За то вријеме, у тигању отопите маслац, додајте насјецкани млади лук и динстајте 1-2 минута док не омекша.

Сланину препеците на тигању док не постане хрскава и златна,  а затим је насјецкајте на комадиће.

Оциједите кромпир и додајте у тигањ с младим луком, зачините га с мало морске соли и свеже мљевеним бибером. Прије сервирања поспите га комадићима сланине и мало маслиновог уља.

Печени кромпир с лимуном и белим луком

Састојци:

2 килограма младог кромпира

1 главица белог лука, пресјечена на пола по дужини

100 ml биљног уља

8-10 свјежих листова ловора

½ кашичице лимуна, корица лимуна

Припрема:

Кромпир очистите, ољуштите и исциједите на половине једнаке величине. Ставите их у велику шерпу, прелијте хладном водом и посолите. Кувајте 10 минута, док кромпир не омекша, а затим га добро оциједите. Оставите кромпир да се суши на пари у шерпи 10 минута.

Загријте рерну на 220 степени. Главицу бијелог лука преполовите.

На дно тепсије ставите уље, а потом тепсију ставите у загријану рерну на 10 минута. Цијела тајна рецепта је у томе да плех с уљем мора да буде загријан, а уље вруће.

Потом пажљиво поредајте кромпир на уље, додајте ловорове листове и бијели лук.

Пеците их 40-45 минута, повремено их мијешајући, док не постану златни и хрскави. Кромпире зачините сољу и бибером  лимуновим соком. Послужите их с печеним бијелим луком у љусци. Пријатно!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.