Изграђено након земљотреса

Како је настало бањалучко насеље Борик?

  • Извор: БЛ портал
  • 25.02.2024. 08:05

“Пробуде” им се успомене, оживе сјећања на најљепше дане… Дане младости, безбрижности…

У прилог томе говори и једна прича са друштвених мрежа. Наиме на Фејсбук страници “Стара Бања Лука” објављен је текст на тему “Како је настало насеље Борик”, а многи Бањалучани нису одољели да дају свој коментар. Углавном са сјетом говорили су о теми ове фејсбук приче.

“Град младости, како су некада звали Бањалуку остао је по први пут без омладинаца, јер су основци и средњошколци аутобусима превезени по свим градовима бивше Југославије, гдје су и завршили школску годину. Послије земљотреса, настаје изградња свих стамбених насеља града, која је препознатљива и сада. Солидарност у изградњи указали су многи градови бивше Југославије. Камен темељац за изградњу бањалучког насеља Борик, ударен је 1. априла 1970. године. Тако из купусишта умјесто купуса ниче ново стамбено насеље Борик. Први досељеници у ново насеље населили су се већ 1971. године."

Како је растао Борик, тако су у њему расли и неки нови клинци.

Овим ријечима на друштвеној мрежи писано је о настанку бањалучког Борика, а онда су се у “расправу” укључили и његови становници. Поред бројних коментара “Браво”, “Тако је”, “Било некад, било добро! Насеље мог д‌јетињства”, поткрао се и један, који је привукао и највише пажње.

“Како се ради о Бањалуци, молим вас само прецизно и културно, никаква непрецизност. Купусиште је у Регулационом плану Центар-Исток, Мјесна заједница Центар Исток, а знам да је тако јер сам радио у Урбанистичком заводу Бањалука и рођени сам Бањалучанин. То је тачније Улица Српска иза пекаре Мања, а на мјесту гдје је лоциран мали парк. Ту су се налазиле дрвене бараке, а у којима су становали људи који су имали своје баште, а највише су садили купус и од тога живјели. Све због тога то мјесто у граду се зове “купусиште”. Стварно ми је жао што на моме профилу немам фотографију купусишта. Како сам одрастао у насељу Борику за мене је то увреда па сам морао написати и молим вас да ме схватите”.

Пише ово у коментару који је, по ко зна који пут, показао колико становници крајишке љепотице воле свој град. Све желе да истјерају на “чистац” и сачувају “образ” своје Бањалуке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: