V.d. direktora Doma

Kecman: Prilikom zapošljavanja u Domu Rada Vranješević neophodno je da tražimo proširenu dokumentaciju

  • Извор: АТВ
  • 16.04.2022. 23:04

Darijana Kecman, v.d. direktora Doma Rada Vranješević kaže za ATV da se u Domu Rada Vranješević radi na izradi protokola za krizne situacije kao dio preporuke Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i poručuje da je neophodno da se prilikom zapošljavanja u ovu ustanovu traži proširena i dodatna dokumentacija.

Adresa za stanje u Domu je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite koje je neposredno prije mog dolaska izvršilo vanredni stručni nadzor nad zakonitošću rada u Domu. Smatram da je dva mjeseca koliko sam na čelu v.d. direktora Doma kratko da bi se sagledalo kompletno stanje u Domu. Po mom dolasku je Ministarstvo naložilo preporuke koje treba da budu sprovedene u određenim vremenskim okvirima. Potegla sam pitanje unutrašnje organizacije rada i sistematizacije radnih mjesta. Mi smo već navedeni pravilnik usvojili i čekamo na saglasnost nadležnog ministarstva, sve to kako bi se zaštitila prava i interesi naših štićenika i povećala odgovornost radnika", kaže Kecman i poručuje da tu postoji još stvari koje riješavaju u hodu sa ciljem da stanje dovedu do željenog nivoa.

U slučaju obljube maloljetne djevojčice, Kecman ističe da je pohvalna saradnja sa svim nadležnim ustanovama i institucijama.

"Uslijedila je reakcija OJT Banjaluka, što su mediji saopštili kao da se radi o novom slučaju. Ponavljam, ne radi se o novom slučaju, nego o slučaju o kojem su ranije izvještavali", kaže Kecman i apeluje na medije da prilikom izvještavanja o temama kada su u pitanju djeca i mladi, izbjegavaju senzaciju", kaže Kecman i poručuje:

"Zadovoljna sam sa većinom pravnih subjekata koji su direktno ili indirektno vezani za funkcionisanje Doma. Tu mislim na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, predstavnike MUP-a, korektna je saradnja sa školama koje pohađaju naši štićenici, kao i nadležnim Centrima za socijalni rad".

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite izdalo je 22 preporuke za Dom Rada Vranješevića, od čega sa 20 već sprovedene.

"Njih treba usaglašavati i ukoliko se utvrdi potreba dodatno proširiti. Jedna od najbitnijih preporuka je bila da se što prije izradi protokol o postupanju u kriznim situacijama. Ministarstvo je naložilo da se odmah pristupi izradi takvog jednog protokola. Radi se o protokolu koji podrazumijeva koje su obaveze i dužnosti radnika Doma i na koji način će postupiti u slučaju nemilih događaja kao što su sumnja na zlostavljanje, zanemarivanje ili ugrožavanje zdravlja i života naših štićenika. Zatim vršnjačko nasilje, ne dolazak na vrijeme u Dom, udaljavanje naših štićenika bez dozvole vaspitača, situacije kada imamo sumnju na neprimjereno ponašanje zaposlenih prema našim štićenicima kao i svaka druga situacija koja ugrožava dječiju sigurnost i prava", kaže Kecman u Centralnim vijestima ATV-a.

Kao najveći problem koji je doveo do svih ovih nemilih događaj, Kecman ističe propust u izradi upravo pomenutog protokola. Ministarstvo je već naložilo njegovu izradu, ali iz nekog razloga ta preporuka nije sprovedena.

"Moraju se uložiti maksimalni napori kako bi se sigurnost djece podigla na najviši mogući nivo. Tako ćemo potencijalne krizne situacije smanjiti na minimum. Smatram i da se u Domu "Rada Vranješević" prilikom zapošljavanja novih radnika da je neophodno da tražimo proširenu i dodatnu dokumentaciju. Sada smo uveli pravilo da prilikom prijema u radni odnos stručnog i vaspitnog osoblja sada tražimo nalaz kliničkog psihologa sa posebnim osvrtom na test ličnosti. Tražimo uvjerenje o nekažnjavanju, uvjerenje da se protiv radnika ne vodi krivični postupak i takođe da nije evidentiran u registru pedofila. Smatrajući da ćemo na ovaj način sve nemile događaje spustiti na minimum", kaže Kecman.

Kada je u pitanju stručnost osoblja koje radi u Domu, Kecman kaže da postoji šarnolikost zanimanja. Zaposleni su ljudi čija su zanimanja u skladu sa zakonom o socijalnoj zaštiti. Tu su socijalni radnici, psiholozi, defektolozi, ali tu su i profesori fizičkog vaspitanja kao i nastavnike određenih usmjerenja.

"Svi stručni radnici u Domu imaju položen stručni ispit ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite", kaže Kecman.

Trenutno se u Domu Rada Vranješević nalazi 105 štićenika. Zaposleni se maksimalno trude da ih izoluju od svih dešavanja i informacija koje mogu nepovoljno da utiču na njihovo psihofizičko zdravlje i funkcionisanje u Domu.

"Naši štićenici su učesnici raznih edukacija koje imaju za cilj da im se pruži neophodna psihosocijalna pomoć i podrška, te da se osnaži i nauče razne vrste socijalnih vještina ukoliko se nađu u nekim kriznim situacijama".

Problemi sa naplatama obaveznih izdavanja za Dom Rada Vranješević od opština i gradova

"Mogu da kažem da većina centara za socijalni rad, kao i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite redovno izvršavaju svoje obaveze koje imaju prema Domu. Međutim, negdje 30 odsto centara za socijalni rad ne izvršava svoje obaveze prema Domu redovno i na vrijeme i prinuđeni smo da ih po nekoliko puta zovemo i opominjemo. Razumijemo ekonomsko stanje svake zajednice, ali isto tako tražimo da se obaveze prema Domu redovno izvršavaju jer i mi imamo svoje potrebe i obaveze prema dobavljačima za usluge koje se pružaju našoj djeci", kaže Darijana Kecman, v.d. direktora Doma Rada Vranješević.