Stručnjaci otkrivaju

Koliko je Banjaluka spremna za zemljotres?

  • Извор: АТВ
  • 25.02.2023. 19:03

Banjaluka ne bi trebalo da ikada doživi zemljotres poput Kahramanmaraša, ali u svakom slučaju potrebno je da budemo spremni, kaže struka. Trenutno stanje u najvećem gradu Srpske u tom smislu nije zadovoljavajuće. Posljednja velika vježba u Banjaluci bila je u Tehničkoj školi prošle godine, na godišnjicu velikog zemljotresa.

"Edukacija je ključna. To se odnosi i na građane i na pojedince, da upoznaju objekat u kojem žive, sve o njemu da saznaju, da urede unutrašnji prostor. Međutim, suština je u edukaciji, da se više priča o zemljotresima, o posljedicama i o načinima zaštite", kaže Vesna Šipka, stručni saradnik za planove zaštite i spasavanja u odsjeku Civilne zaštite Banjaluka.

Što se tiče kvaliteta gradnje u Banjaluci, o tome odlučuje više faktora, od izvođača do nadzora. Međutim, postoje kritični periodi i tipovi objekata, na koje treba posebno obratiti pažnju. 

"Mislim da je tu problem najviše bio kod gradnje individualnih kuća. Za svoje pare hoćete da napravite kuću, da uselite u nju. Imate zidare koji vam vode sve, a to nije dobro", rekao je Slobodan Stanarević, predsjednik Komisije za prostorno uređenje Skupštine grada Banjaluka.

"Ljudi su kuće gradili u sopstvenoj režiji misleći da znaju to sve uraditi. Međutim, nije to baš tako. Dovoljno je da naprave par katastrofalnih grešaka. U slučaju zemljotresa, objekat će se srušiti", ističe Anđelko Cumbo, profesor na AGGF-u.

Od posebne važnosti je popis trenutnih objekata. Postoje stambene zgrade koje su sagrađene i prije Drugog svjetskog rata, kao i veliki broj nelegalno sagrađenih objekata. 

"Neophodno je napraviti bazu svih objekata, popisati ih prema načinu gradnje, prema materijalima, prema starosti, održavanju, i to je jedini put kada je u pitanju procjena ugroženosti", dodaje Šipka.

Zabrinjava i činjenica što smo po usklađenosti i ažurnosti zakonskih rješenja i propisa na začelju i u Evropi i regionu. A bolji propisi i njihovo provođenje su upravo prvi korak u borbi za bolji kvalitet života. 

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм