Sindikat uprave Republike Srpske

Marić: Želimo da gradonačelnik počne da radi posao koji mu je povjeren u skladu sa zakonom

  • 22.06.2021. 14:35

Sindikat uprave Republike Srpske, predao je danas zahtjev Narodnoj skupštini Republike Srpske da se otvore pregovori o usklađivanju zakona o platama sa zakonom o radu.

"Prije nekoliko nedelja je bilo povećanje plata iz kog je izuzeta Javna uprava i mi smo bili prisiljeni na ovakav potez. Mislimo da ćemo sa poslanicima otvoriti temu da za 55.000 radnika u Republici Srpskoj koji rade u Javnoj upravi, zdravstvu, obrazovanju, policiji i pravosuđu obezbijedimo da, kao i svi ostali radnici, primaju naknadu za topli obrok i regres’’, rekao je predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, Božo Marić.

On je istakao da su prijedlogom definisana dva zaključka. Prvi, da nakon razgovora sa svim poslaničkim klubovima obavijeste javnost i članstvo koji su to poslanici i koje poslaničke parlamentarne stranke su za to da svi radnici imaju pravo na platu, topli obrok i regres, a koje stranke na to nisu pristale.

"Naš zahtjev je da se to usvoji do 31.12. u okviru ekonomske politike i budžeta za 2022. godinu. Ukoliko ne postignemo sporazum sa parlamentarnim strankama i ne obezbjedimo većinu za takvo usaglašavanje, mi ćemo, u skladu sa Zakonom o građanskoj inicijativi i referendumu, pokrenuti građansku inicijativu i prikupiti neophodan broj potipsa, da sa tim zahtjevom uđemo direktno u Narodnu skupštinu’’, rekao je Marić.

Između ostalog, Marić je istakao kako u Sindikatu postoje određeni problemi kada je u pitanju Gradska uprava. To se odnosi na radno vrijeme vatrogasaca i spasilaca koji rade na međunarodnom aerodromu.

"Njihovo radno vrijeme je trenutno uređeno da rade od 6.30 do 22 časa, što znači da rade po 15 i po sati, i to je prekoračenje propisanog radnog vremena, u skladu sa Zakonom o radu, naš posao je da štitimo radnike", istakao je Marić.

Marić je kazao da je predsjednik Sindikalne organizacije Dragan Lukajić još 27. aprila predao zahtjev za razgovor sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, jer neke stvari, kako kaže, ne funkcionišu.

"S obzirom na to da se gradonačelnik oglušuje na zvanične zahtjeve, koristim priliku da ga, preko društvenih mreža, navedem da sjedne i pregovara sa Sindikatom, jer je to njegova uloga. Želimo da gradonačelnik počne da radi posao koji mu je povjeren, u skladu sa zakonom. Ne može gradonačelnik propisati određene norme koje su definisane u zgradi iza nas, da su narodni poslanici to zakonskim okvirom definisali. Mislim da to nije način kako se radi iz prostog razloga jer za svaki podzakonski akt koji se donosi, a koji se primjenjuje na radnike, gradonačelnik je u obavezi da se konsultuje sa Sindikatima i da pribavi određena mišljenja Sindikatu. On to nije uradio, jer da jeste mi bismo na to ukazali i ne bi danas imali taj probelm", rekao je Marić.

Najavio je da će sutra predati apelaciju za pravilnik u vezi sa testiranjem radnika.

"Odmah su krenule polemike kako mi štitimo alkoholičare i narkomane. Ne! Mi štitimo integritet Javne uprave", istakao je Marić.

Тагови:
  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.