Banjaluka

Na Manjači ni Turci nisu postavili čador, a Stanivuković jeste

  • Извор: АТВ
  • 29.08.2021. 11:59

Veliku pažnju posjetilaca ovogodišnjeg "Kočićevog zbora" na Manjači privukao je šator koji podsjeća na one iz filmova o turskim osvajanjima - takozvani čador.

Zanimljivo je to da tokom viševjekovne vladavine na prostorima Balkana, ni Turci na Manjači  nisu postavili čador, a to je uradio sadašnji gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, i to tokom tradicionalne manifestacije "Kočićev Zbor".

Inače, čador u doslovnom prevodu znači šator, a u srpski jezik je ušla preko turskog tokom viševjekovnog ugnjetavanja srpskog naroda od strane Osmanlija.

Ovaj šator, ima specifičan oblik i karakterističan je za tursku, ali i iransku kulturu, ali nikako za kulturu Manjače koja je važi za planinu čiji se narod kroz vijekove uvijek odupirao okupatorima i osvajačima.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм