Скупље и до 10 пута

Нереалне цијене смјештаја у Бањалуци за Нову годину

  • Извор: Независне
  • 21.12.2023. 07:45

Само још покоји кревет у Бањалуци остао је слободан у периоду током новогодишњих празника, а са растом помаме расте и цијена, те је тако за смјештај у граду на Врбасу потребно издвојити и до 10 пута више него иначе.

Како се може видјети на страницама за резервације смјештаја "Букинг" и "Аирбнб", одређени апартмани достижу цијену од 400 или чак 700 КМ за ноћ.

Према ријечима Младена Шукала, самосталног туристичког сарадника, управо се на поменутим сајтовима може видјети да је већина капацитета у Бањалуци попуњена.

"Наравно, пред саме новогодишње празнике практично да нема празног кревета који би се могао букирати и у складу са растом потражње расту, наравно, и цијене. Неки изнајмљивачи су искористили ту могућност па су подигли цијене смјештаја у Бањалуци, који прелазе и по 10 пута више него што је то у неким другим терминима", истакао је за "Независне новине" Шукало.


Њемачка хоће да заплијени замрзнута руска средства?

Њемачка хоће да заплијени замрзнута руска средства?

Како објашњава, дешавају се и ситуације гдје власници смјештајних капацитета своје апартмане држе затворене на резервационим системима, а онда их отворе као слободне пред саму Нову годину како би могли евентуално утицати на цијене, односно како би могли повећати цијене својих услуга.

"Ми вјерујемо да ће велики број гостију у Бањалуци бити из регије - Словеније, Хрватске, Србије, а наравно очекујемо и госте из других европских земаља", истакао је Шукало додајући да се нада да ће сви који дођу у Бањалуку из ње отићи задовољни.

Иначе, Бањалучане, као и све туристе, у нову годину увешће Жељко Самарџић, док ће првог дана нове године пјевати Лепа Брена.

С друге стране, иако је попуњеност капацитета у најјужнијем граду Српске такође велика, цијене нису драстично високе као у Бањалуци.

За најлуђу ноћ у години туристи у Требињу, према цијенама са сајтова за резервацију, треба издвојити и нешто више од 200 КМ.

Велика посјећеност очекује се и у најјужнијем граду Српске, а према ријечима Николе Кокића из Туристичке организације овог града, Требињце ће забављати "ОК бенд".


Шта се десило са људима који су отворили Тутанкамонову гробницу?

Шта се десило са људима који су отворили Тутанкамонову гробницу?

"Хотелијери и власници приватних апартмана су изузетно задовољни. Већ сада располажемо информацијама са терена и са 'Боокинга', посјећеност је изузетно велика, од 90 до 95 одсто је све попуњено", истакао је Кокић за "Независне новине".

Попуњеност капацитета у многим општинама широм Српске је огромна, а како за "Независне новине" истиче Марко Радић, руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији РС, она прелази 95 одсто.

Такође, како наводи, оно мало смјештаја што је остало је с огромним цијенама.

"Није реално ни добро да се то ради", истакао је Радић.

Он додаје да су се одређени градови одлучили за организацију концерата на отвореном за новогодишњу ноћ, док су нека мјеста припремила бројне догађаје у смислу зимске гастрономске понуде.

Пратите нас и путем Вибера