Поздравио одлуку Правобранилаштва

Нинковић: Иза замјене земљишта у Бањалуци се крију финансијски мотиви

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2024. 20:56

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић поздравио је одлуку Правобранилаштва да да негативно мишљење на замјену земљишта у Бањалуци и поручио да се иза свега крију финансијски мотиви.

"Очекивао сам за годину и по дана да се институције на републичком нивоу укључе у проблеме у Бањалуци. Драго ми је да је Правобранилаштво одреаговало на начин који је прописан. Дали су негативно мишљење за закључење уговора након што је Скупштина донијела одлуку на приједлог Градске управе одређене замјене земљишта. Интересантно је што за годину и по дана озбиљно упозоравам и јавност и одборнике да то не треба да се ради на такав начин. Онда имате с друге стране реакцију градоначелника који тврди да СНСД са предсједником Скупштине руши Бањалуку. Упути оптужбе и онда испадне да је СНСД заиста против Бањалука. Али сада се показује да све што смо говорили и упозоравали да ће имати негативне ефекте, јуче смо добили потврду за то", каже Нинковић.

Он објашњава да је постала пракса да дође замјена земљишта за земљиште без образложења који је то интерес, изузев онога што је у позадини, а то су финансијски мотиви.

Нинковић о коалицији: Нећу да ћутим, именоваћу саучеснике

Нинковић о коалицији: Нећу да ћутим, именоваћу саучеснике

"Онда је Правобранилаштво рекло да се не може тако радити јер не постоји ниједан јавни интерес. Када је на одређеној локацији извршена одређена радња попут изградње саобраћајнице, приступног пута или било које друге инфраструктуре, онда кроз закон можете то да мијењате за неко друго земљиште јер постоји јавни интерес. Правобранилаштво је рекло и да се не може вршити процјена земљишта на начин на који то градоначелник ради. Човјек је формирао одређену комисију, као што је рекло и Правобранилаштво, који можда нису компетентни да могу да процијене вриједност земљишта. Па смо имали ситуације гдје једно земљиште процијене нпр. 100 КМ по квадрату, а 100 метара даље цијена је 500 КМ по квадрату. Онда ту схватите да постоји само погодовање према одређеним људима", каже Нинковић.

Предсједник Скупштине града поручује да је ова пракса уноснија и исплативија него промјене регулационих планова.

"Тако се не може радити, те одлуке су у надлежности Скупштине града и ми претходно треба да комуницирамо са Правобранилаштвом да би видјели да ли је могуће извршити замјену на начин како је тражила Градска управа. Пракса је била да је Градска управа комуницирала са Правобранилаштвом, па осим њихове ријечи да су добили позитивно мишљење нисмо имали другу комуникацију. Захвалан сам Правобранилаштву због информације и због тога што су препознали да је ту постоји кршење закона", каже Нинковић.

Он је поручио и да остаје питање шта је са земљиштима која су замијењена и претходном периоду.


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм