Pozdravio odluku Pravobranilaštva

Ninković: Iza zamjene zemljišta u Banjaluci se kriju finansijski motivi

  • Izvor: ATV
  • 27.04.2024. 20:56

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković pozdravio je odluku Pravobranilaštva da da negativno mišljenje na zamjenu zemljišta u Banjaluci i poručio da se iza svega kriju finansijski motivi.

"Očekivao sam za godinu i po dana da se institucije na republičkom nivou uključe u probleme u Banjaluci. Drago mi je da je Pravobranilaštvo odreagovalo na način koji je propisan. Dali su negativno mišljenje za zaključenje ugovora nakon što je Skupština donijela odluku na prijedlog Gradske uprave određene zamjene zemljišta. Interesantno je što za godinu i po dana ozbiljno upozoravam i javnost i odbornike da to ne treba da se radi na takav način. Onda imate s druge strane reakciju gradonačelnika koji tvrdi da SNSD sa predsjednikom Skupštine ruši Banjaluku. Uputi optužbe i onda ispadne da je SNSD zaista protiv Banjaluka. Ali sada se pokazuje da sve što smo govorili i upozoravali da će imati negativne efekte, juče smo dobili potvrdu za to", kaže Ninković.

On objašnjava da je postala praksa da dođe zamjena zemljišta za zemljište bez obrazloženja koji je to interes, izuzev onoga što je u pozadini, a to su finansijski motivi.

Ninković o koaliciji: Neću da ćutim, imenovaću saučesnike

Ninković o koaliciji: Neću da ćutim, imenovaću saučesnike

"Onda je Pravobranilaštvo reklo da se ne može tako raditi jer ne postoji nijedan javni interes. Kada je na određenoj lokaciji izvršena određena radnja poput izgradnje saobraćajnice, pristupnog puta ili bilo koje druge infrastrukture, onda kroz zakon možete to da mijenjate za neko drugo zemljište jer postoji javni interes. Pravobranilaštvo je reklo i da se ne može vršiti procjena zemljišta na način na koji to gradonačelnik radi. Čovjek je formirao određenu komisiju, kao što je reklo i Pravobranilaštvo, koji možda nisu kompetentni da mogu da procijene vrijednost zemljišta. Pa smo imali situacije gdje jedno zemljište procijene npr. 100 KM po kvadratu, a 100 metara dalje cijena je 500 KM po kvadratu. Onda tu shvatite da postoji samo pogodovanje prema određenim ljudima", kaže Ninković.

Predsjednik Skupštine grada poručuje da je ova praksa unosnija i isplativija nego promjene regulacionih planova.

"Tako se ne može raditi, te odluke su u nadležnosti Skupštine grada i mi prethodno treba da komuniciramo sa Pravobranilaštvom da bi vidjeli da li je moguće izvršiti zamjenu na način kako je tražila Gradska uprava. Praksa je bila da je Gradska uprava komunicirala sa Pravobranilaštvom, pa osim njihove riječi da su dobili pozitivno mišljenje nismo imali drugu komunikaciju. Zahvalan sam Pravobranilaštvu zbog informacije i zbog toga što su prepoznali da je tu postoji kršenje zakona", kaže Ninković.

On je poručio i da ostaje pitanje šta je sa zemljištima koja su zamijenjena i prethodnom periodu.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: