ATV

Први свјетски рат

Обиљежено 105 година од уласка српске војске у Бањалуку: Војска бранила своје територије

 • Извор: Агенције
 • 20.11.2023. 14:06

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је данас, поводом обиљежавања 105 година од уласка српске војске у Бањалуку, да српска војска никада није заузимала туђе територије, већ је искључиво бранила своје.

"Српска војска је бранила своју своју нејач, свој живаљ, док су други атаковали и хтјели да одузму оно што вјековима припада српском народу. Српски борац никада није нападао, већ је искључиво бранио себе, своју земљу и територије", рекао је Егић новинарима у Бањалуци.

Егић је навео да реченица "Они не знају шта нападају, а ми знамо коју светињу бранимо" може сублимирати све српске ратове.

"Поносни смо на српску војску и традицију", рекао је Егић.

Поједини грађани БиХ добијају по 100 КМ

Поједини грађани БиХ добијају по 100 КМ

Он је навео да се улазак српске војске у Бањалуку 1918. године обиљежава као историјски догађај од републичког значаја у организацији одбора за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Након парастоса погинулим српским и црногорским војницима у Првом свјетском рату у Храму Христа Спаситеља и полагања вијенаца на Споменик бану Милосављевићу, Егић је присуствовао отварању изложбе "Други балкански рат на фотографијама и документима" аутора професора Дејана Антића која је поводом обиљежавања 105 година од уласка српске војске у Бањалуку уприличена у Академији наука и умјетности Републике Српске.

На споменик бану Милосављевићу у Бањалуци данас су положени вијенци и цвијеће у оквиру обиљежавања 105 година од уласка српске војске у овај град 1918. године.

Као мачка: Одбјегли Кинез се попео на кров и скочио са 12 метара висине!

Као мачка: Одбјегли Кинез се попео на кров и скочио са 12 метара висине!

Вијенце су у име институција Републике Српске положили предсједник Нароне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и савјетник предсједника Српске Марко Ромић.

У име Владе Србије вијенац је положио изасланик министра за рада, запошљавање, социјална и борачка питања Дејан Антић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић и посланик у Скупштини Србије.

Цвијеће су положиле делегација Народне скуштине Српске, посланици у Парламентарној скупштини БиХ, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Виктор Нуждић, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Одбрана Ћатића тврди да је у Сирији радио у библиотеци, у Турској на грађевини?

Одбрана Ћатића тврди да је у Сирији радио у библиотеци, у Турској на грађевини?

На споменик су цвијеће положили и представници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза ратних војних инвалида, Удружења грађана "Ветерани Републике Српске", Организације старјешина Војске Републике Српске и Удружења ампутираца "Удас".

Цвијеће су положили и представници Удружења жртава рата Републике Српске, Савеза логораша, Удружења жена жртава рата и Савеза удружења бораца НОР-а, те представници градских и општинских невладиних организација.

Претходно је служен парастос у Храму Христа Спаситеља за све страдале српске и црногорске војнике и цивиле у Првом свјетском рату.

Обиљежавање је настављено умјетничким програмом.

Како је Бањалука изгледала на Дан младости 1981. године

Како је Бањалука изгледала на Дан младости 1981. године

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустроугарском.

У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије.

Обиљежавање 105 година од уласка српске војске у Бањалуку организују одбори влада Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина