Odgovor na upit ATV-a

Oglasilo se Ministarstvo o pokušaju samoubistva štićenice Doma "Rada Vranješević"

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2022. 15:20

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske odgovorilo je na upite ATV-a o pokušaju samoubistva štićenice Doma "Rada Vranješević".

Iz Ministarstva su za ATV naveli da su njihovi predstavnici izašli na mjesto događaja kako bi se uvjerili da su urađene sve mjere predviđene u kriznim situacijama.

Odgovor Ministarstva ATV-u prenosimo u cjelosti:

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je upoznato sa nemilim događajem koji navodite, a predstavnici Ministarstva su odmah izašli na lice mjesta kako bi se uvjerili da su učinjene sve potrebne mjere predviđene u kriznim situacijama, a štićenica dobila adekvatnu zdravstvenu zaštitu, što je u ovom trenutku najznačajnije. Takođe, Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom Doma Rada Vranješević i čini sve kako bi se sve preporuke koje su date za unapređenje rada ove ustanove, u okviru prethodno sprovedenog vanrednog stručnog nadzora u ovoj ustanovi, dosljedno sprovele i dale rezultate u narednom periodu. 

Podsjećamo, rješenjem ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske imenovana je Komisija za vršenje vanrednog stručnog nadzora nad radom JU Dom za djecu  i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“. Zadatak Komisije je bio da izvrši nadzor nad sprovođenjem stručnog rada, te je nakon navedenog Komisija konstatovala niz preporuka, te predložila ministru da donese rješenje kojim se nalaže JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ Banja Luka otklanjanje nedostataka u radu koje je Komisija za vršenje vanrednog stručnog nadzora nad provođenjem stručnog rada utvrdila Zapisnikom i obavezuje se JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ Banja Luka da jednom mjesečno dostavlja Ministarstvu izvještaj o izvršenju preporuka, što se radi u kontinuitetu.  

Komisija za vršenje vanrednog stručnog nadzora nad provođenjem stručnog rada u svojim preporukama navela je da JU Dom za djecu  i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ treba da sprovede niz mjera koje se tiču rada Doma, kako sa aspekta podrške štićenicima, tako i sa organizacionog aspekta. Potrebno je dosljedno sprovođenja svih preporuka Komisije u zadatim rokovima, posebno onih koje se tiču kontrole prijema i radne etike svih radnika u ustanovi, definisanja jasnih procedura za postupanje zaposlenih u kriznim situacijama.  

Dio preporuka Komisije odnosi se na planove obezbjeđivanja sigurnosti djece sa izraženim poremećajima prilagođavanja i intenziviranja tretmanskog stručnog rada sa djecom i omladinom, kao i poboljšanja komunikacije, razmjene informacija u vezi sa štićenicima Doma između članova stručnog tima u Domu, kao i komunikaciju stručnog tima sa vaspitačima i menadžmentom i ustanovama i službama koje rade sa štićenicima Doma u cilju protoka tačnih, obaveznih i blagovremenih informacija, a posebno sa organima starateljstva koji su izvršili smještaj korisnika.

Sve preporuke koje se Rješenjem nalažu za otklanjanje nedostataka su usmjerene na unapređenje rada sa korisnicima koji su smješteni u ustanovi socijalne zaštite.

JU Dom za djecu  i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“, Banja Luka je u proteklom periodu, u skladu sa preporukama Komisije Ministarstva,  definisala procedure u Domu vezane za postupanje zaposlenih u „kriznim situacijama“ (vršnjačko nasilje, sumnja na zlostavljanje, u slučajevima da se dijete ne vrati u dogovoreno vrijeme i slično), za šta su svi stručni radnici prošli edukaciju za postupanje u kriznim situacijama, a potpisan je i Protokol o saradnji sa Domom zdravlja Banja Luka, te usaglašen sa Univerzitetsko kliničkim centrom Republike Srpske. 

U svrhu određivanja najcjelishodnijeg oblika zaštite djece sa promjenama u ponašanju i reakcijama, odnosno djece sa dugotrajnim smetnjama ponašanja praćene emocionalnim poteškoćama i izraženim poremećajima prilagođavanja, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koordinisalo je niz različitih aktivnosti, a između ostalog je i zadužilo sve nadležne ustanove da u međusobnoj koordinaciji daju podršku boljoj zaštiti djece sa promjenama u ponašanju i reakcijama do povećanja kapaciteta i organizovanja modela produženog liječenja na Klinici za psihijatriju.

Napominjemo da su članom 91. Zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srpske definisani stručni radnici zaposleni u ustanovama za smještaj korisnika, a istim članom određeno je da su stručni radnici i zaposleni koji su završili odgovarajuća pedagoška i zdravstvena usmjerenja. Stručni radnici u konkretnoj ustanovi imaju položen stručni ispit za rad u oblasti socijalne zaštite.  

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nastaviće da vrši monitoring i pruža stručnu podršku stručnim radnicima u Domu", navodi se u odgovoru.

Iz Ministarstva zdravlja podsjećaju da je Članom 79. Zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srpske propisano da su stručni radnici i radnici na ostalim poslovima socijalne zaštite dužni da podatke o materijalnoj i socijalnoj ugroženosti pojedinca ili porodice, kao i o uzrocima, okolnostima i posljedicama tog stanja čuvaju kao službenu tajnu.

"Stručnog radnika ili radnika na ostalim poslovima socijalne zaštite može razriješiti dužnosti čuvanja službene tajne nadležni organ ustanove, sud, korisnik ili njegov zakonski zaspupnik i to u slučaju opravdanog interesa za korisnika ili zaštite šireg društvenog interesa", podsjeća se u odgovoru.          

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.