Погледајте како је било на свечаном отварању бањалучке џамије Арнаудија

  • Извор: АТВ
  • 07.05.2024. 19:30

Арнаудија, позната као и Дефтердарија, данас је званично обновљена и отворена у Бањалуци. Пристигли вјерници из свих дијелова БиХ кажу сада им је срце пуно.

"Не може боље, пуније.“ „Много, много за све нас Бошњаке, за сав народ, ја мислим тако.“  „Срце лупа, не знам шта да ти кажем, таква радост.“  „Из Витеза сам дошла овдје баш ради отварања, ми смо из Градишке.“  „Осјећам задовољство, исто како и цркве тако и џамије.“

Васкрс, Рамазан и Песах били су прилика за исказивање поштовања међу народима који живе на овим просторима. 

„Најбољи међу вама је онај који је најкориснији људима, дакле од конца 16. стољећа чиста срца вјерника и бистри погледи добронамјерника склапали су се с овим бањалучким драгуљем Арнаудија џамијом“, рекао је Исмаил Смајловић, муфтија бањалучки.

„Свих 16 прелијепих, пријератних џамија поново блистају својим сјајем, свједоче о нама и нашој култури у којој је увијек било мјеста за друге и другачије“, казао је Хусеин Кавазовић, поглавар Исламске заједнице у БиХ.  

На овим просторима може да живи само мир, порука је предсједника Републике Српске. Обнављање и подизање богомоља треба да спаја народе, а отварање Арнаудије свједочи разумијевању међу људима, подршци и да свако има право бити свој. 

„Mоже да буде другачији, може да буде припадник једног другог петог народа, али оно што морамо је да сви заједно градимо јесте мир. Данас нас окупљање овдје говори о томе и нашој способности да управо на овај начин, овдје покажемо нашу способност те врсте“, изјавио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Изасланик турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана нагласио је да ће Турска учинити све како би ојачала везе са БиХ и како би се мир на Балкану одржао.

Балкан и БиХ имају велики значај у историји и култури. Ово је наше заједничко насљеђе које смо уједињени обновили, отварањем ове џамије снажно његујемо насљеђе и духовне вриједности“, истакао је Мехмет Нури Ерсој, министар културе и туризма Турске. 

Камен-темељац за обнову Дефтердарије положен је 22. априла 2017. године на Дан Града Бањалуке. 

Арнаудија џамија је 2003. године проглашена националним спомеником Босне и Херцеговине, а у њено обновљено здање уграђени су фрагменти који су пронађени из старе Арнаудије. 

Управо је због њеног отварања било затворено и неколико улица, као и локали који се налазе у непосредној близини. Захваљујући припадницима МУП-а Српске све је прошло без и једног инцидента.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.