Banjaluka

Polako se ''gase'' kovid i ARI ambulante

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2022. 19:36

Sve je manje pozitivnih na koronu u Banjaluci. Zato su u Domu zdravlja odlučili da se vrate na "stari" režim rada. Ostaće neke kovid ambulante, ali više neće biti prioritet.

"Razmatrali smo i ukidanje ARI ambulani, odnosno smanjivanje ARI ambulanti u određenim službama u kojima je to moguće. Svakako će ostati ARI ambualnte pri određenim službama, ostaće da radi kovid ambualnta, ali ćemo pokušati da se otvorimo što više prema građanima i da pokušamo da podignemo naš svakodnevni proces rada", kaže Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Valja se sada navikavati i na obaveze prije pandemije. Prije svega, kažu, na odnos prema pacijentima. 

"Mi sad moramo da poduzmemo velike aktivnosti prvo da vratimo povjerenje naših pacijenata, ono je jako, jako narušeno što zbog subjektivnih, što zbog objektivnih stvari koje su se dešavale u zadnje dvije godine", kaže  Zorislava Lukić, predsjednik Samostalnog sindiakta radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Ni medicinskim radnicima nije bilo lako u posljednje dvije godine, podnijeli su najveći teret pandemije. Dom zdravlja će im, sada kada je sve malo popustilo, pokloniti po dva dodatna slobodna dana i simobiličnih 100 maraka. Sindikalci zahvaljuju na toj pažnji, ali i podsjećaju na stare probleme. 

"Naravno to je nedostatak medicinskog kadra i naše male plate. To su dva problema koja su hronična zadnjih deset možda i 15 godina. Bojim se kad se prebrojimo, kad se podvuče crta da ćemo biti u velikom deficitu sa medicinskim kadrom", kaže Lukić.

I bez prebrojavanja sindikalci kažu da im treba barem još 30 odsto više radnika kako bi mogli da funkcionišu bez problema. 

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

    ''Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.