Директор школе

Попржен за АТВ: Ученик који је ударио друга промијенио осам школа, посљедња мјера је нови премјештај

  • Извор: АТВ
  • 06.03.2024. 19:50

Случај вршњачког насиља пријављен је у Бањалуци, када је један ученик осмог разреда ударио другог.

Мирослав Попржен, директор ЈУ ОШ "Свети Сава" Бањалука, коју похађају ови ученици, за АТВ је рекао да је дјечак који је напао друга из одјељења премјештен у њихову школу по казни. Са друге стране, дјечак који је нападнут нема озбиљније повреде и налази се на кућном лијечењу.

„Инцидент се десио послије шестог часа, пошто су ђаци завршили наставу и посљедњи час. Један од ђака осмог разреда је, по нашим сазнањима, ничим изазван пришао другару из одјељења, питао га 'хоћеш ли се тући', он је рекао да неће, поново га је питао, он је опет рекао да неће, те га је дјечак ударио шаком у лице, окренуо се и побјегао“, рекао је Попржен за АТВ.

Вршњачко насиље пријављено полицији, ученик може кривично одговарати

Вршњачко насиље пријављено полицији, ученик може кривично одговарати

Одјељенски старјешина је директора школе већ у 19.30 часова телефоном обавијестио о случају, и он је одмах рекао да се ступи у контакт с мајком, што је и урађено. 

„Савјетовао сам да се прво оде у Хитну помоћ да се изврши преглед дјечака и утврди његово здравствено стање, те да мајка послије тога оде у полицијску станицу и пријави случај. Дјечак је релативно добро, код куће је, има масницу на лицу, нема неких ломова и тежих посљедица“, рекао је Попржен.

Како каже, више се ради о трауматичном искуству, с обзиром да се ради о мирном дјечаку.  Други дјечак, онај који је изазвао инцидент, је у ову бањалучку школу пребачен прошле године, по истој казни.

„Дјечак који је изазвао инцидент је прошле године, по истој казни, премјештен у нашу школу. Борили смо се годину дана иако смо имали елементе да га одмах у јуну пребацимо у другу школу. Није ни то рјешење, пребацивање дјеце из школе у школу док се не исцрпе све могућности. Он није правио проблеме у школи, често је био одсутан са часова и проблеме које је правио, правио је на улици, и није био насилан, није имао такве испаде, бар када је у питању школа“, изјавио је Попржен.

Вршњачко насиље пријављено полицији, ученик може кривично одговарати

Вршњачко насиље пријављено полицији, ученик може кривично одговарати

Основна школа „Свети Сава“ је осма школа коју је овај дјечак промијенио. Попржен је рекао да је он повезан са још једним случајем. Наиме, након што су дјеца нижих разреда у дворишту школе пронашла метак, установљено је да је управо тај дјечак донио метак.

„Ја сам јуче, у складу са протоколом о вршњачком насиљу, односно, правилнику о дисциплинској и материјалној одговорности по којем морамо поступати, позвао оца и саопштио му то. Посљедња мјера је управо та да ће бити премјештај у другу школу. Бојим се да ни то неће бити рјешење, али то је једино што школа може. Вјерујте, никада није било теже радити људима у школи. Морају се сви укључити да видимо системски како то помоћи“, изјавио је Попржен за АТВ.

Случај вршњачког насиља у бањалучком насељу Лауш пријављен је Полицијској управи Бањалука, рекла је раније данас за АТВ портпарол ПУ Бањалука Милана Стојановић.

”Наведени догађај је пријављен и полицијски службеници под надзором тужиоца за малољетнике Окружног јавног тужилаштва Бањалука предузимају неопходне мјере и радње у циљу утврђивања свих чињеница и околности”, рекла је Стојановић, наводећи да је о свему обавијештен и Центар за социјални рад Бањалука. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.