Потврђена пресуда

Пресуђено: Ћућун добио Станивуковића због клевете

  • Извор: Бањалука.нет
  • 09.03.2024. 18:24

Окружни суд у Бањалуци потврдио је пресуду Основног суда за клевету против градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, који је јавно изнио низ неистина о Младену Ћућуну, бившем шефу Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука.

Суд је наложио Станивуковићу да плати новчану накнаду Ћућуну за нематеријалну штету изазвану наношењем душевне боли и повредом части и угледа, те да пресуду јавно објави у дневним листовима “Независне новине” и “Глас Српске”, те личним друштвеним мрежама и јутјуб каналу.

Такође, градоначелник Бањалуке је дужан да плати и трошкове парничног поступка. Суд је, одлучујући у парници поводом клевете, утврдио да је Станивуковић јавно изнио неистините наводе о Ћућуну гостујући 28. 1. 2021. године у јутарњем програму телевизије “К 1” код водитељке Јоване Јоксимовић.

Приликом коментарисања запослених у градској управи Бањалука, Станивуковић је за Ћућуна рекао да је “украо лову паре”, те додао “имамо црно на бијело”.

У спорној емисији, водитељка је упитала градоначелника да ли има доказе за такве тврдње и да ли је поднио кривичну пријаву, на шта је Станивуковић одговорио “није још дошло на ред” и “енергија ме понесе, ја то морам да кажем”, иако је био свјестан да је изношење таквих неистина подложно тужби.

У образложењу пресуде се наводи да је Станивуковић свјесно оквалификовао Ћућуна као извршиоца кривичног д‌јела крађа и тиме нанио штету његовом угледу и части.

Иначе, јавна клевета представља тежи облик клевете јер за изнесену неистину сазнаје велики број људи, посебно ако је изречена од стране лица које се бави јавним послом. Пресуда је постала и извршна доношењем рјешења о извршењу, а Станивуковић је исту објавио у наведеним дневним листовима и јутјуб каналу. Нисмо успјели пронаћи доказ да је Станивуковић пресуду објавио и на личним друштвеним мрежама, на шта га је Суд такође обавезао.

Пратите нас и путем Вибера