Veće plate, regres i pojedinačni kolektivni ugovor

Radnici Centra za predškolsko vaspitanje stupaju u štrajk?

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2022. 19:20

Veće plate, regres i pojedinačni kolektivni ugovor - od ovih zahtjeva ne odustaju radnici banjalučkog centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Ako tako ne bude, Centar će zaključati vrata, a radnici će u štrajk. Upozorenje je stiglo i u Ministarstvo prosvjete, ali sve je gradskoj upravi. 

"I imamo svoju djecu i zato od vas tražimo da izvršite svoje zakonom propisane obaveze prema zaposlenim u ovoj javnoj ustanovi. Mi ćemo, u skladu sa zakonom, stati sa radom sat vremena", poručuju iz Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

Na vapaj radnika, iz gradske uprave  obećavaju 50 maraka više na platu.To, ne bi bilo dovoljno za radnike Centra koji već godinama čekaju svoja prava. Umjesto rješenja, gradonačelnik Banjaluke će u štrajk sa radnicima. 

"Pridružiću im se i ja štrajku taman da i oni podrže svu ovu nepravdu i stvari koje se rade prema Banjaluci, a nadam se da oni to vide. To je jedno, rekao sam da smo mi i njima donijeli odluku da se plata poveća. Za procenat onoliko koliko mi možemo. Taj njihov zahtjev nas na godišnjem nivou košta oko milion maraka, da uradimo sve sto postotno po njihovom zahtjevu koji je legitiman i opravdan. Ali je to jedan milion", kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Kada se odlučivalo o budžetu grada, na veće plate i regres, Draško Stanivuković nije računao. Očajni radnici Centra, pisali su i gradskoj skupštini. 

"Mi nismo imali na Skupštini grada kada smo usvajali Budžet za 2022. godinu nekakve intencije, da tako kažem, da se poveća ova stavka., Odbornici to nisu ni razmatrali. Predlagač budžeta, sam gradonačelnik i resorna odjeljenja će kroz sam rebalans budžeta, moći tražiti povećanje ove stavke, kad je u pitanju pojedinačno povećanje Centra za predškolsko vaspitanje, dobornice će naravno dati svoj sud", kaže predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić.

Iz Sindikata upozoravaju da više nemaju strpljenja. Ako ne bude dogovora, jedina opcija je štrajk radnika.