Iz sindikata poručili da je štrajk u skladu sa zakonom

Radnici javnih banjalučkih vrtića štrajkuju

  • Извор: АТВ
  • 20.10.2022. 19:11

Zatvorene kapije i zaključana vrata jutros su dočekale roditelje u banjalučkim vrtića.

Vrata većine javnih vrtića u Banjaluci su zaključana jer su radnici u štrajku. Roditelji u svemu ovome zbunjeni, trebali su kažu ranije imati jasnije i preciznije informacije, ali se u cijeloj ovoj priči po svemu sudeći o roditeljima i djeci najmanje mislilo.

Saša je jutros u vrtić doveo sina Vladu. Tu ga ipak nije mogao ostaviti. 

"Ta informacija je došla sinoć kasno, tako da smo morali sinoć u kasne sate da se organizujemo zahvaljjući jednoj našoj kolegici imali smo sreće danas da udomimo dječaka sa njenim da će ona ona da ga pričuva dok smo mi na poslu danas", kaže Saša Lazić, roditelj.

Velika konfuzija nastala je kasno sinoć. Sindikat se prvi oglasio i saopštio da radnici centra idu u generalni štrajk. Međutim par sati kasnije oglasila se i direktorica Centra koja kaže da je štrajk nezakonit i da će vrtići ipak raditi.

Iz sindikata ipak jutros jasno poručuju, štrajk je u skladu sa zakonom. Tvrde i da je radnicnima centra u ranim jutarnjim časovima prijećeno. 

"U centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje da je on djelatnost od opšteg interesa kako oni tvrde imali bi akt o minimumu procesa rada oni to nemaju što su trebali donijeti prije 14 godina što dovoljno govori da njihove tvrdnje nisu tačne", kaže Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

"Određeni potezi poslodavca i osnivača koji su se dešavali u toku noći ne služe na čast ni jednima ni drugima i vrlo prljavu igru igraju u smislu pritiska i prijetnji radnicima po vrtićima", kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Nepozvani i bez najave na konferenciju za medije Sindikata "upali" su i predstavnici gradske uprave. Kažu način na koji se njihovi zahtjevi plasiraju je pogrešan. Odgovornost i ovaj put prebacuju na skupštinsku većinu. 

Ovakvi momenti ne donose ništa dobro djeci, njihovim roditeljima ali i radnicima jasan je predsjednik banjalučke skupštine. 

"Poštujem njihovu volju i želju da imaju bolje uslove za rad da njihove plate nudu veće ali isto tako oni moraju da shvate jednu stvar da su njihove plate. Mi kao skupština možemo reagovati na predloženu realokaciju sredstava od strane gradonačlenika koju sam na prethodnom kolegijumu pozvao da se uradi na taj način bi obezbijedili finansijska sredstva za ovu ustanovu", kaže Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Povećanje plate i potpisivanje kolektivnog ugovora zahtjevi su radnika centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. U štrajku će ostati poručuju sve do ispunjenja ovih zahtjeva. 

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.