Бањалука

Ребаланс буџета: Чубриловић би подржао криминал, Стевандић лоптицу пребацује градском одбору УС

  • Извор: АТВ
  • 15.01.2024. 19:29

Усвајање предложеног ребаланса буџета био би криминал, а за то би гласали одборници које је поткупио градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић. Једно је чињеница, друго је оптужба.

Предложени ребаланс буџета се не може усвојити ретроактивно, став је Министарства финансија. Али коме је упућена оптужба предсједника ГрО СНСД Бањалука Владе Ђајића да је Станивуковић поткупио одборнике који ће гласати за ребаланс и даље није познато.

Предсједник Уједињене Српске и предсједник НСРС Ненад Стевандић каже за АТВ да је све компликација, али да ће то у сваком случају бити посао одборника Града Бањалука.

"Ми не наређујемо својим одборницима нити наређујемо предсједнику Градског одбора. Они имају слободу да одлуче, ја им не наређујем. Ми само одлуке на нивоу Владе, Скупштине, изборе за члана Предсједништва БиХ, предсједника Републике, то ми контролишемо и морају се извршавати наређења. Према нашем статуту дјеловање на локалном нивоу је задатак градског одбора и његовог предсједника. Иначе мислим да је превише нагађања око те теме", каже Стевандић.

Некадашњи предсједник НСРС Недељко Чубриловић и лидер ДЕМОС-а каже за АТВ да због читаве атмосфере око ребаланса буџета за 2023. годину није урађено ништа по чему ће се овог парламента и градоначелника сјећати.

"Ребаланс треба да се прихвати, да одговара онај ко треба да одговара за законитости извршења буџета. Да град и институције које град финансира не трпи по питању неслагања. Мање је важно ко је крив, да ли скупштинска већина или градоначелник. Али треба мислити о онима због којих они постоје. Да раде у интересу грађана који задовољавају своје потребе извршењем тог буџета. Можда је градоначелник закасни с ребалансом, можда скупштинска већина није требало да блокира ту врсту рада. То не иде никоме у прилог. Тражити кривца још је већа грешка", каже Чубриловић.

Он истиче да треба подржати усвајање ребаланса да бу институције ослоњене на будеџ нормално функционисале. Ипак, за шта се ДЕМОС залаже, Чубриловић каже да то није важно.

"Шта вам је важно за шта се ДЕМОС залаже? Ја сам вам изнио своје виђење ситуације, шта је вама важно да ли овај или онај? Најважније је да се то одблокира и да грађани и корисници буџета нормално функционишу", каже Чубриловић.

Министарство финансија Републике Српске дало је мишљење да не постоји могућност усвајања ребаланска буџета града за 2023. годину у јануару 2024. године.

Тако не мисли и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић који је предложио Приједлог ребаланса за 2023. годину.

Економисти сматрају да се ребаланс не може усвајати ретроактивно, а како Станивуковић предводи град своје мишљење дају и правници који тврде да посла имају инспектори. Уколико се неправилности утврде, услиједиће казне за одговорне.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм