Štab za vanredne situacije

Situacija u Banjaluci stabilna i pod kontrolom

  • Извор: АТВ
  • 20.01.2023. 13:49

Na području Banjaluke zabilježene su padavine većeg intenziteta, te se očekuje i formiranje snježnog pokrivača, ali je situacija pod kontrolom, rečeno je danas nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ističe da građani nemaju razloga za uznemirenost iako je došlo do porasta nivoa rijeke Vrbas za metar, jer se to kontroliše preko Hidrocentrale "Bočac", manjim ili većim ispuštanjem nakupljene vode.

Stanivuković je istakao da je situacija trenutno stabilna i da je sve pod kontrolom.

“Analiziramo i pažljivo pratimo situaciju imajući u vidu da se gradovi u blizini Banjaluke suočavaju sa poplavama i izlijevanjima rijeka”, poručio je Stanivuković, koji je dodao da se Štab redovno sastaje kako bi analizirali stanje i u slučaju potrebe efikasno djelovali.

Kako je pojasnio Hidrocentrala Bočac propuštaće i nešto veće količine vode kako bi prostor za akumulaciju u jezeru ostao slobodan za potrebe potencijalnog brzog topljelja snježnog pokrivača u narednim danima.

“Naše službe su izvršile i pročišćavanje ključnih kanala na kritičnim tačkama i do sada na sreću nismo imali izlijevanja”, rekao je on.

Dodao je da se redovno prati stanje u Pisakvici, Mišinom Hanu i Dragočaju, kao i u Lazarevu i Zalužanima gdje je ranije bilo problema sa poplavama.

Govoreći o štetama koje je prouzrokovao olujni vjetar, gradonačelnik je rekao da je došlo do oštećenja na fasadi u Stričićima i da će to biti sanirano.

Banjaluku očekuju i jače snježne padavine, te se očekuje formiranje snježnog pokrivača od 5 do 15 centimetara u gradskom području, dok se i višim predjelima našeg grada – na platou Manjače, te naseljima Starčevica i Ponir očekuje snijeg i do 50 centimetara – istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik je takođe rekao da su zimske službe na terenu i da od sinoć čiste snijeg i vrše posipanje kolovoza abrazivnim materijalom, te da će i u narednim danima biti na raspolaganju kako bi svi putevi na području grada bili prohodni.

Izvještavajući o radu Doma zdravlja, gradonačelnik je rekao da je na području Banjaluke veliki broj pacijenata sa respiratornim infekcijama.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.