Šansa za novopečene doktore

Todorović: U banjalučkom Domu zdravlja 125 porodičnih ljekara

  • Извор: АТВ
  • 25.05.2022. 16:40

U Republici Srpskoj, kao i u nebrojenim zemljama svijeta, postoji nedostatak specijalista porodične medicine, zbog čega će se u narednom periodu djelovati na tome da se novopečeni ljekari potiču na te specijalizacije, zaključak je današnjeg okruglog stola na ovu temu u Banjaluci.

U banjalučkom Domu zdravlja radi 125 porodičnih ljekara, što je zasad dovoljno, a prvu generaciju specijalizanata porodične medicine čine 25 doktora opšte prakse, od kojih je polovina iz Doma zdravlja, navela je direktor te zdravstvene ustanove Nevena Todorović.

Postoji problem sve većeg nedostatka doktora na primarnom nivou na cijeloj teritoriji Srpske, ističe ona.

- Dolazi nam smjena generacija i Dom zdravlja Banjaluka će se u narednih 10 godina neće moći adekvatno nadomjestiti odlazak porodičnih doktora u starosnu penziju - rekla je Todorovićeva.

Kako tvrdi ona, osnovna zdravstvena zaštita je temelj stabilnog zdravstvenog sistema, te treba da ostane dostupna svim građanima.

Todorovićeva ističe da očekuje da će na današnjem skupu u Banjaluci razmijeniti iskustva iz oblasti porodične medecine sa stručnjacima iz susjednih zemalja, od Slovenije do Makedonije. 

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić ističe da je porodična medicina prosperitetna disciplina, koja ima široke mogućnosti unapređenja i može biti atraktivna za mlade koji završavaju studij medicine.

Profesor porodične medicine i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani Igor Švab naglašava da su u Sloveniji mnogo toga uradili na nivou edukacije, ističući da kao i sve zemlje u svijetu i Slovenija ima problema koji se odnose na nedostatak ljekara porodične medicine.

Imamo manjak tih ljekara, kao i sve zemlje svijeta - rekao je Švab i napomenuo da je manjak ljekara porodične medicine problem ne samo u regionu, nego i u ostatku svijeta.

On je konstatovao da se problem manjka ljekara opšte medicine u Sloveniji pokušava riješiti  

On je pojasnio da se taj problem pokušava riješiti tako da se tim ljekarima omoguće što bolji uslovi za rad, da se smanji birokratija na primarnom nivou i da su dobro plaćeni za svoj rad. 

Mjesec maj 2022 u Domu zdravlja Banjaluka mjesec je u kome će se mnoštvom aktivnosti obilježiti ulazak u treću deceniju postojanja Službe porodične medicine sa edukativnim centrom i 28 godina od osnivanja te zdravstvene ustanove.

Svečana akademija povodom 28 godina od osnivanja banjalučkog Doma zdravlja i jubilarnih 20 godina postojanja Službe porodične medicine Doma zdravlja u Banjaluci održaće se večeras  u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)