Podrška preduzetništvu  

U Banjaluci otvorene nove prostorije Inovacionog centra

  • 08.03.2019. 19:38

Inovacioni centar u Banjaluci je dobio i svoju treću lokaciju. Veliki broj prijava je stigao na adresu Centra, a u novom prostoru od 130 kvadratnih metara svoje mjesto će dobiti pet firmi. Iz Inovacionog centra kažu, ovo je pokazatelj da su preduzetništvo i startap zajednica sve življi u Banjaluci.

“Firme su, uglavnom, bazirane na IT tehnologiji, jer je to najbrže rastući sektor u Republici Srpskoj, ali generalno i u svijetu, i kod nas je pokazao jako brzu mogućnost i spremnost da se prilagodi tržištu i potrebama tržišta i klijenata iz inostranstva, pošto oni svoje usluge izvoze,” rekao je Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka. 

Grad konceptualno podržava moderne tehnologije i razvoj startap-a, tvrdi gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Povoljno poslovno okruženje i pametni gradovi dva su cilja strateškog razvoja grada, u koja se ovo uklapa, kaže prvi čovjek Grada. 

“Stratapi su način da se mladi zadrže ovdje, da se zaposle sa finim radnim mjestima, sa radnim mjestima na kojima se može dobro zarađivati i da rade sa bilo kojim mjestom, bilo gdje u svijetu, odavde iz svog grada. Mi ćemo sa ovim prostorom koji je danas otvoren praktično udvostručiti kapacitete startapa u odnosu na ono što smo imali 2016. godine,” rekao je Radojičić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević tvrdi da je Republika Srpska snažno opredijeljena za ekonomski razvoj zasnovan na znanju. Kaže, Inovacioni centar je primjer kako sinergija lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske može dati rezultate. 

“Vi znate da se Vlada Republike Srpske i kroz program ekonomskih reformi opredijelila za razvoj mikropreduzetništva, pogotovo u oblasti novih tehnologija, istraživanja inovacija. Inovacioni centar Banja Luka je, zapravo, ta kontaktna tačka u kojoj se nastoji realizovati sve ono o čemu govorimo sada i na nivou Republike Srpske, ali i na nivou Banjaluke,” kaže Rajčević. 

Rajčević kaže i da je u planu da banjalučki Inovacioni centar dobije još veću ulogu u budućim procesima kreiranja i ustanovljavanja naučnotehnoloških parkova u Republici Srpskoj, ali i da mu povjere određene poslove.