Злочин над Србима

У Дракулићу служен помен и положени вијенци

  • Извор: АТВ
  • 04.02.2024. 12:27

Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић служен је помен за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете, које су усташе прије 82 године звјерски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

Након помена, који су служили свештеници Бањалучке епархије, положени су вијенци и цвијеће.

У име институција Републике Српске вијенац су положили предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Вијенац је положио и конзул Србије у Бањалуци Драган Протић.

Цвијеће су положили министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ, делегације Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, града Бањалуке, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а

Полагању вијенаца претходила је Света литургија у Цркви Светог великомученика Георгија у насељу Дракулић, коју је служио епископ Јефрем.

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.