Teška 50 kilograma

Uklonjena bomba iz Suturlije

  • Извор: АТВ
  • 04.01.2023. 19:13

Avio-bomba teška 50 kilograma danas je uspješno uklonjena iz rijeke Suturlije. Zbog bezbjednosti i dio stanovništva u Šibovima bio je evakuisan. Sve je trajalo desetak minuta. Ova vijest Zlatka je jutros ipak neprijatno iznenadila. S obzirom da voli šetnju kaže, nekada zna i otići na Suturliju.

"Da vam kažem nije me strah, neprijatno je u svakom slučaju. To je potencijalna opasnost za svakog. Šta vi sad dođete s djetetom dijete uđe, je li to u vodi i šta onda. To je stvarno neprijatno", kaže Zlatko Ramić. 

Oko 30 domaćinstava je zbog ove akcije evakuisano. Bomba je na lokaciji prijavljena prije tri sedmice, kažu iz gradske civilne zaštite. Lokacija je odmah obezbjeđena u saradnji sa policijom. 

"Mi smo zatim organizovali sa našim MUP-om dežurstvo, obezbjeđenje same lokacije da ne bi neko prilazio lokaciji. U tom vremenu smo uradili pripremne aktivnosti. Imali smo evakuaciju nekih da kažem 30 domaćinstava na potezu koje je bilo u bližoj zoni evakuisali, upozorili", kaže Dragan Babić, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite profesionalne teritorijalne Vatrogasno-spasilačke brigade Grada Banjaluka.

Na osnovu snimanja koje su obavili prošle godine pripadnici Republičke civilne zaštite ustanovljeno je da se radi o avio-bombi iz drugog svjetskog rata. Iako je akcija završena brzo, pripreme aktivnosti kažu trajale su dugo. Sličnih interencija imali su i ranije. 

"Aktivnost je završena za dest minuta nakon dobre pripreme. Mi već 15 godina koristimo standardna sredstva za uništavanje i neutralizaciju a to su oblikovanja punjenja eksploziva. Radi se o minimalnoj detonaciji tako da smo osposobljeni da uništavamo i neutrališemo u naseljenim mjestima bez neke velike štete", kaže Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite za deminiranje.

Bomba je pronađena u Suturliji na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku od Ušća Suturlije u Vrbas.

Avio bomba pronađena u rijeci Suturliji trideseta je ovakve vrste koju su pripadnici republičke civilne zaštite u posljednje vrijeme uspješno uklonili. Ovakve bombe najčešće se i nalaze u koritama rijeka.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм