Rebalans budžeta grada Banjaluka

Više sredstava za projekte nevladinih organzacija 

  • 04.04.2019. 16:28

Predstojećim rebalansom budžeta grada Banjaluke za ovu godinu biće izdvojeno više sredstava za realizaciju projekata nevladinih organizacija koji se odnose na djecu, mlade i lica starije životne dobi, zaključeno je na panel diskusiji koja je održana drugog dana strateškog savjetovanja banjalučke Gradske uprave u Tesliću.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas u Tesliću da očekuje da će se rebalansom budžeta za ovu godinu obezbijediti dodatna sredstva i da će nevladin sektor biti partner gradu u realizaciji projekata. 

"Drugi segment današnjih razgovora odnosi se na dogovor sa poslovnom zajednicom, a ta debata imala je za cilj da preispita postojeće tržište radne snage gdje imamo deficit pojedinih zanimanja", rekao je Radojičić drugog dana sastanka u Tesliću o redovnom strateškom planiranju gradske uprave. 

On je rekao da su za taj proces zainteresovane škole i da bi trebalo da se ide u transformacije programa i opremanja srednjih stručnih škola, pogotovo za kadar koji nedostaje na tržištu. 

"Očekujemo da će se u narednim godinama samo pogoršavati situacija na tržištu radne snage i da ćemo imati dvije suprotne tendencije. Sa jedne strane, sve veći nedostatak radnika, a sa druge strane nezadovoljstvo onih koji su nezaposleni zbog nedaekvatne kvalifikacione strukture", naveo je Radojičić. 

Saša Trivić iz Savjeta za privredu grada Banjaluke ističe da već dvije godine rade u dva pravca sa poslodavcima i školama. 

On navodi da je jedan pravac opremanje školskih kabineta ističući da će grad tu uložiti 200 hiljada KM što će znatno uticati na podizanje kvaliteta stručne nastave u srednjim školama. 

Drugi pravac, prema njegovim riječima, podrazumijeva uspostavljanje saradnje i razmjenu informacija između škola i poslodavaca. 

"Mi predlažemo uspostavljanje savjeta za obrazovanje u kojem bi svoje mjesto našli škole, poslodavci i zavod za zapošljavanje", rekao je Trivić. 

On je dodao da se time želi raditi na usmjeravanju djece još od osnovne škole, kako bi imali što više znanja kada izađu na tržište radne snage. 

Ilija Trninić, iz nevladine organizacije "Perpetuum mobile", izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom jer je, kako kaže, pokazana otvorenost grada za dijalog sa organizacijama civilnog društva. 

On ističe da je u tranzicionim zemljama jako važna mogućnost zajedničkog djelovanja organizacija civilnog društva i javne uprave. 

"Zaključili smo da ćemo narednom periodu poboljšati kvalitet usluga građanima, prije svega različitih kategorija mladih, zatim ljudi starije životne dobi i djece", rekao je Trninić. 

On je dodao da će ključni akteri biti organizacije civilnog društva, te da su danas dobili uvjeravanja da će rebalansom budžeta biti odvojena značajna sredstva za ove potrebe.  


 

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.