"BiH u ovom kapacitetu nije održiva"

Ako OHR zatraži, CIK će zabraniti učešće na izborima Dodiku i Čoviću

  • Извор: АТВ
  • 16.05.2022. 19:18

Očigledna je napetost između Centralne izborne komisije i političkih faktora širom BiH, jer mnogi takav izbor ne prihvataju, tvrdi srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da se ipak mora suočiti i s nasiljem koje vlada i u toj oblasti, te nastaviti dalje. Jasno je svima da je muslimanska politika podržana od strane međunarodnih faktora institucije na nivou BiH, dovela do zamrznutog i nedefinisanog stanja, smatra Dodik.

"I da u tom pogledu je to samo farsa koja neće moći da bude održiva. Jedino rješenje koje može se za BiH imati jeste ono da se faktori svi u BiH zajednički sastanu i nađu rješenje za pitanja, a ne da se međunarodni intervencionizam proteže kroz gotovo mikropitanja", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Do toga Željku Komšiću nije. Hrtvatskom članu bh. Predsjedništva, čini se, nije ni do naroda koji bi, barem prema nazivu funkcije, trebalo da zastupa. Od hrvatskih zvaničnika je tražio da prestanu da se petljaju u njegove poslove. Nije mu to smetalo ranije kada je molio Zorana Milanovića da ga podrži. Predsjednik Hrvatske želi da zaštiti Hrvate u BiH od, kako kaže, bezobraznog, kriminalnog zuluma. Kaže i da se okolnosti na međunarodnom planu značajno mijenjaju. 

"Ja očekujem da Bakir i Komšo kažu da Erdogan, koga slušaju više nego Tita, radi za Ruse, jer to govore za mene, ja sam „agent glavne obavještajne uprave ruske vojske“, e sada je to i turski predsjednik. Vidite kako je neodrživa pozicija Komšića i Izetbegovića", kaže Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Da narodi u BiH ne treba da prihvate da im zapadni moćnici nameću rješenja, poruka je pravnika. I izjava predsjednika CIK-a Suada Arnautovića da će odbiti ovjeru učešća Dodik i Čovića na izborina ako OHR tako kaže je, poručuju, proizašla iz tih „zapadnih kuhinja“, ali ne samo njih.

"To je veoma opasna priča. Dakle, moramo da imamo u vidu da je vrijeme Pedija Ešdauna kad je smjenjivao 50-60 legalno izabranih predstavnika srpskog naroda odavno prošlo i da to neće više proći. Jasno je da predsjednik CIK-a nema nikakva ovlaštenja i nadležnosti da on odlučuje ko može, a ko ne može izaći na izbore", kaže Vitomir Popović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Arnautoviću je to napisano, dato u ruke i rečeno da pročita. Njegovo je, kaže Popović, da vodi računa da izbori budu fer i korektni. Ovo će, ocjenjuje, imati samo kontraproduktivne posljedice.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)