Ненад Нешић

"Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претварање Западног Балкана у тампон зону"

  • Извор: АТВ
  • 28.11.2023. 13:19

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу учествује на Међународној конференцији глобалне алијансе за борбу против кријумчарења миграната, у организацији Европске комисије. Конференцију којом предсједава комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон, отворила је предсједница ЕК Урсула вон дер Лајен.

Уз комесаре ЕУ, представнике европских безбједносних агенција ЕУРОПОЛ и ФРОНТЕX о превенцији и одговору на кријумчарење миграната дискутовали су министри унутрашњих послова 20 земаља које су највише погођене миграцијским токовима. 

Нешић је истакао да Европа мора имати дугорочне, стратешке и изнад свега искрене и изводљиве одговоре на изазове које носе миграције.

“Алтернатива нерегуларној миграцији и одвраћању не може бити претварање Западног Балкана у тампон зону. Дугорочно, алтернатива нерегуларној миграцији мора бити јединствен европски одговор. Морамо заједнички уложити своје капацитете у заустављање миграција на њиховом изворишту. Стратешки, Европска унија треба да каже нама са Западног Балкана – да, имате извјесност да до 2030. године постанете чланице ЕУ. На тај начин, наше државе, полицијске агенције и грађани биће још мотивисанији у одбрани безбједности заједничког европског простора”, казао је Нешић. 

Представљајући стање миграција у БиХ, Нешић је казао да је и даље сложено, с обзиром на све израженију промјену руте кретања преко БиХ. Евидентирано је повећање миграцијског притиска у односу на исти период прошле године за 27,24 посто.

У циљу адекватног одговора на миграцијски притисак, Гранична полиција БиХ појачава присуство полицијских службеника за надзор државне границе. Истовремено реализоване су оперативне акције с циљем спречавања кријумчарења миграната и трговине људима. 

Поред активности на идентификацији и процесуирању појединаца и група које се баве кријумчарењем људи, велика пажња усмјерена је и на идентификацију и спријечавање група и појединаца који би се могли довести у везу са екстремизмом и радикализмом, нагласио је Нешић. 

Током посјете Бриселу, Нешић се сусрео са Оливиером Онидијем, замјеником генералног директора Генералне дирекције за унутрашње послове у Европској комисији (ДГ ХОМЕ).

На маргинама конференције одржан је састанак Нешића и министра унутрашњих послова Републике Хрватске Давором Божиновићем, а разговарао је и са министрима унутрашњих послова Сјеверне Македоније Оливером Спасовским, Црне Горе Данилом Шарановићем и Албаније Таулантом Балом.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.