Jasan stav

Ambasada SAD u BiH osudila događaje u Bužimu nakon upita ATV-a

  • 13.01.2022. 18:18

Ambasada Sjedinjenih američkih država, osudila je događaje u Bužimu od prije dva dana, nakon upita ATV-a. S obzirom da reakcije nije bilo puna dva dana, pitali smo ih kakav je njihov stav o poklicima "Alahu ekber", nošenju zelenih beretki, vojnih uniformi i ratnih zastava. ATV-u odgovaraju da su zabrinuti.

"Sjedinjene Države su posvećene miru i stabilnosti u BiH. Osuđujemo retoriku i aktivnosti koje promovišu podjele, uključujući nacionalistički ekstremizam i govor mržnje bez obzira odakle potiču. Sjedinjene Države su zabrinute izvještajima o provokativnim aktivnostima koje su se desile u Bužimu 11. januara", kažu iz Ambasade SAD.

Isto pitanje smo postavili i Kancelariji OHR. Odgovor nismo dobili. To što stranci po službenoj dužnosti brže bolje osude sve postupke iz Srpske, a na reakciju za ono što se dešava u drugom entitetu se čeka danima, ili je i ne bude, ne čudi srbijanskog predsjednika.

"Kad upisujemo Zelene beretke i kada pravimo šetnje naoružanih ljudi koji ne pripadaju legalnim organima i neću da govorim na koga podsjećaju da li na Talibane ili nekog drugog u Bužimu, na to nema reakcije", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Sve ono što se dešavalo u Bužimu prije dva dana, istražuje policija. Potvrdio je to MUP Unsko sanskog kantona. Pod istragom je i izjava bivšeg komandanta takozvane Armije RBiH Hamdie Abdića Tigra u kojoj je rekao da ponovo može doći do scenarija poput onog iz 1992. godine. 

"MUP USK nije imao nikakvu najavu, nismo obaviješteni o skupu niti smo ga pratili. U narednim danima će tim povodom biti izvršene provjere", kažu iz MUP-a  USK.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić poručio je juče da će se ispitivati slučaj svih onih koji su imali legitimne uniforme Oružanih snaga BiH na  okupljanju u Bužimu. Ostaje da se vidi do čega će dovesti istraga kantonalne policije, ali i da li će reagovati pravosudni organi u BiH.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.