Deveti januar nazivaju neustavnim praznikom

Američki senatori predstavili rezoluciju o BiH

  • Извор: АТВ
  • 04.03.2022. 19:11

Čestitka povodom 30. godišnjice proglašenja nezavisnosti BiH, članovi Predsjedništva da prepoznaju svoju ključnu ulogu, nastaviti napore za članstvom u NATO i EU, to je, između ostalog, šest američkih senatora spakovalo u svoj prijedlog rezolucije. Srbe i srpske predstavnike, svakako, izdvajaju kao poseban problem. Dok čestitaju prvi mart, Deveti januar nazivaju neustavnim praznikom. Među 14 zaključaka od Senata traže i pohvale na račun Kancelarije visokog predstavnika.

"Potvrdi autoritet OHR-a kako se to navodi u Dejtonskom sporazumu, i pozove članove PIK-a da pruže punu podršku OHR-u i napretku Agende 5+2", stoji u rezoluciji američkih senatora o BiH.

Politički stav, s pogrešnim kvalifikacijama unutrašnjih procesa. Nema ništa novo i iznenađujuće u prijedlogu rezolucije američkih senatora za SNSD-ovu Snježanu Novaković Bursać. Kaže, zanimljivo je samo to što su se napokon našle i neke pravilne kvalifikacije. Jedna od njih je i da visoki predstavnik nadgleda, kako kaže, isključivo civilnu implementaciju. Ipak, nastavljaju sa zadatom političkom matricom.

"Ono na šta mi pozivamo i što nije dobro jeste da se ne pozivaju svi na naš temeljni akt, njegovu implementaciju, komletan Dejtonski mirovni sporazum i njegovi svi aneksi, posebno Aneks četiri i to je ono nešto što nama uvijek smeta u ovom pristupu, jer mislimo da upravo odustajanjem od tog svog Ustava i kompletne implementacije Dejtona, onako kako piše, smo i došli u probleme", rekla je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Ova rezolucija podilazi bošnjačkoj javnosti koja širi mržnju prema svemu iz Republike Srpske, tvrdi predsjednik Ujedinjene Srpske. Nenad Stevandić kaže da je zahvalan na potvrdi da je državnosti BiH 30 godina, a ne više. Sporan je, kaže, samo datum.

"Oni ne postoje u Dejtonskom sporazumu. Tako da, ako čestitate 30 godina nezavisnosti, onda možete da vežete za neki drugi datum, za 21. novembar, za Dan Dejtonskog sporazuma, a ne za izmišljene datume koji ne postoje u ustavno – pravnoj nomenklaturi, a slave se u Federaciji", rekao je Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PD PS BiH.

Nisu senatori odustali od poziva na sankcije prema onima koji, kako se navodi, narušavaju ustavni poredak i suverenitet BiH. A osim promašenog datuma, koji ne postoji nigdje u zakonima BiH, koliko se američki političari zapravo razumiju u situaciju govori i činjenica da Savjet ministara oslovljavaju kao Vladu BiH. 


Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм