Београд

Амиџић се састао са Малим, на столу много тема

  • Извор: АТВ
  • 05.10.2023. 15:18

Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ, састао се данас у Београду са министром финансија Србије Синишом Малим.

Ово је била прва званична посјета Амиџића Србији те је искористио прилику да се састане са српским колегом. На састанку је разговарано o Експо изложби, чији ће домаћин 2027. године бити Србија а на Специјализованој изложби учествоваће и БиХ.

Два министра су се договорила да Мали посјети Амиџића у Сарајеву. Причали су и о могућности повратка пореза приликом куповине прве некретнине у БиХ. Било је разговора и о побољшању наталитета у двије државе.

Нуде плату скоро 10.000 КМ, има свега неколико услова

Нуде плату скоро 10.000 КМ, има свега неколико услова

Амиџић је нагласио да је "Експо 2027" прилика за цијели регион и велики успјех Србије коме се људи из Републике Српске посебно радују.

"То што ће Србија 2027. бити домаћин таквог догађаја и што је побиједила у јакој конкуренцији ми доживљавамо као лични успјех и унутар тога ћемо покушати да нађемо и неку личну позицију, као и све земље у региону", рекао је Амиџић новинарима.

Он је навео да су њега и сараднике интересовала позитивна искуства Србије када је ријеч о пореској политици, подсјетивши да је на недавном "Јахорина бизнис форуму" предсједник Републике Српске Милорад Додик говорио о позитивним праксама у вези са ослобађањем плаћања ПДВ-а при куповини прве некретнине.

Будимир: Води се одсудна битка за Републику Српску

Будимир: Води се одсудна битка за Републику Српску

"Занимало нас је то јер је Србија на добар начин имплементирала тај пројекат. Да не бисмо брзоплето ушли у то, били су нам неопходни контакти и искуства Србије да видимо како то утиче на јавне приходе у датом моменту, с једне стране, и са друге стране на позитивне ефекте који се остварују у неком будућем периоду", додао је Амиџић.

Он је истакао да је на данашњем састанку чуо неке добре идеје о пореским олакшицама, додајући да то зависи од фискалне дисциплине и могућности сваке земље појединачно.

"Осим подршке Србије у материјалном смислу различитим пројектима попут градње ауто-пута и других инвестиција, овај састанак потврђује да можемо да сарађујемо и тако да подијелимо оваква знања", рекао је Амиџић.

Додик: Опредијељени смо за ЕУ, али не да идемо стихијски и на вересију

Додик: Опредијељени смо за ЕУ, али не да идемо стихијски и на вересију

Мали је захвалио Амиџићу што је за прву посјету ван БиХ од ступања на дужност министра изабрао Београд и истакао да је веома важно да читав регион сарађује и међусобно дијели искуства.

"Ми смо своји, ми смо наши и зато треба да помажемо једни другима. Осим помоћи у рјешењима за враћање ПДВ-а приликом куповине прве некретнине, имамо још неколико идеја како да заједнички утичемо на наталитет", рекао је Мали.

Он је нагласио да је најважније да се млади родитељи подстакну да имају што више дјеце.

Истиче рок за подношење Захтјева за додјелу подстицаја за мала и средња предузећа

Истиче рок за подношење Захтјева за додјелу подстицаја за мала и средња предузећа

"То је изузетно значајно, јер све што радимо и градимо не вриједи нам ако немамо више дјеце која ће то наследити. Нема важније теме од те да видимо на који начин можемо да радимо заједно како би нашој дјеци осигурали бољу будућност", рекао је Мали.

Говорећи о изложби "Експо 2027" у Београду, Мали је оцијенио да је то велика шанса да компаније из БиХ и Републике Српске учествују у оваквим пројектима, којих ће бити, јер ће се у Србији градити национални стадион, велики број хотела, станова и других објеката.

"Можемо да запослимо људе и покажемо да смо као регион јачи, бољи и успешнији и да на такав начин ту 2027. годину искористимо у потпуности, јер ће Србија и цео Балкан због организације `Експа` тада бити центар свијета", закључио је Мали.


Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм