Rusija za hitno ukidanje

Analitičari: Postojanje OHR-a u BiH sramotno za 21. vijek

  • Извор: АТВ
  • 10.02.2023. 19:32

Rusija insistira na hitnom zatvaranju OHR-a, jer više nije neophodan, poručuje ruski ambasador u BiH. Igor Kalabuhov u samovolji Kristijana Šmita, koji nema potvrdu Savjeta bezbjednosti UN-a, vidi glavni faktor destabilizacije u BiH.

„Neprihvatljivo je uplitanje spoljnih igrača u unutrašnje poslove BiH. Dejtonski mirovni sporazum je temelj BiH. Rusija vidi BiH kao prijateljsku zemlju. Računam na to da će rukovodstvo i ubuduće biti uzdržano u vezi s antiruskim sankcijama. Okončano je doba dominacije Zapada sa SAD na čelu, karakteristično po jednostranom nametanju ostalom svijetu pravila uz kršenje prava i sloboda pojedinih osoba, organizacija, država, čitavih regiona“, izjavio je Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH. 

Postojanje OHR-a u BiH je nešto što je sramotno za 21. vijek, ocjena je političkih analitičara. Istrajavanje na opstanku OHR-a je, poručuju, poraz međunarodne politike. 

„Pokušaj iz OHR-a da se vrati Šmit u neku situaciju važne institucije. Mislim da je to jedna politizacija koja je potpuno bespotrebna. Dakle, uloga Šmita je potpuno devalvirana, rekao bih kompromitovana“, smatra Dragomir Vuković, profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Odavno nema potrebe da se stranci miješaju, niti u spoljne, a kamoli unutrašnje poslove u BiH, još je jedna od poruka. Kristijan Šmit je svjestan činjenice da nema legitimitet, niti ga politički akteri doživljavaju kao visokog predstavnika, pa pokušava da se nametne.

„Ako posmatramo,to je već dugo stav Republike Srpske. Imali smo i odnos predstavnika hrvatskog naroda prema tome, ok situacije do situacije, ali opet je prisutan posljednjih godina i evo sada što možemo davidimo da su i pojedini bošnjački predstavnici počeli da kritikuju konkretno, neću reći visokog predstavnika, ali Kristijana Šmita koji trenutnoobavlja poslove neke vrste kada je OHR u pitanju, ali ako uzmemo u obzir da on nema legitimitet koji mu je neophodan kroz Savjet bezbjednosti, onda ni stav Rusije nije nejasan tu“, naveo je Bojan Šolaja, Centar za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.

Na sceni je i pokušaj političkog oživljavanja Šmita. U intervju za beogradski NIN, pohvalio se kako ga političari iz Srpske kontaktiraju da bi se sastali s njim. Među njima i Milorad Dodik. Iz SNSD-a to demantuju. Tvrde da isključivo postoji komunikacija sa ljudima iz OHR.