Сташа Кошарац

"Апел надлежним да остану посвећени циљу да Хрватска одустане од нуклеарног одлагалишта"

  • Извор: СРНА
  • 06.03.2024. 11:20

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац поново је апеловао да надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ интензивно раде и остану максимално посвећене циљу да Хрватска дефинитивно одустане од изградње спорног одлагалишта на Трговској гори.

"Наш циљ је да Хрватска дефинитивно одустане од изградње спорног одлагалишта на Трговској гори и сви наши напори усмјерени су на реализацију овог циља", написао је Кошарац на "Инстаграму".

Он је нагласио да су досадашња истраживања на територији Републике Српске показала да је Трговска гора неадекватна локација и да су оправдане тврдње да би потенцијално одлагалиште радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива угрозило 250.000 људи и животну средину на том простору.

"Институције Српске провеле су прелиминарна истраживања, која ће у знатној мјери допринијети нашој аргументацији против изградње одлагалишта на Трговској гори. Неизмјерно сам захвалан и охрабрен одговорном политиком и преданим радом институција Српске на овом питању", додао је Кошарац.


Барби зубарка подмлађивала жене у својој ординацији

Барби зубарка подмлађивала жене у својој ординацији

Он је изразио увјерење да ће и институције Федерације БиХ и заједничког нивоа пратити темпо Српске како би обезбиједили све неопходне научне и правне аргументе у борби против намјере Хрватске.

"Врло смо опрезни са најавама да ће Хрватска до 2028. године пролонгирати одлагање отпада на спорној локацији. То јесте позитиван сигнал, али то није довољно, нити прихватљиво за нас. Наш циљ је да Хрватска одустане од своје намјере, а не само да пролонгира изградњу", истакао је Кошарац.

Кошарац сматра да је најбоље рјешење да се отпад складишти тамо гдје је настао, односно у Словенији, за шта постоји и спремност Словеније.


Метеоролози најавили снијег у БиХ - ево када стиже

Метеоролози најавили снијег у БиХ - ево када стиже

"Зато поново апелујем на надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ да интензивно радимо и останемо максимално посвећени рјешавању овог горућег проблема. Здравље људи и заштита животне средине су нулти приоритет", додао је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.