Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH

Aulić: U BiH nema saglasnosti o praznicima, a kamoli o komemoracijama i danu žalosti

  • Извор: СРНА
  • 22.05.2023. 17:20

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Saša Aulić rekao je da je zahtjev Denisa Bećirovića za sazivanje vanredne sjednice Predsjedništva na kojoj bi se zadužio Savjet ministara da proglasi 25. maj, dan kada se desilo stradanje na Tuzlanskoj kapiji, kao "dan žalosti u BiH", izgleda našao svoj put prije do medija nego do nadležne službe Predsjedništva.

- Nije zgoreg reći i da se predlagač poziva na pogrešan član Poslovnika, što takođe nije novost kad je riječ o Kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva. S obzirom na jasan spisak ustavnih nadležnosti Predsjedništva, među kojima nijednom riječju nije dato pravo Predsjedništvu da razmatra ova pitanja, niti da s tim u vezi i na bilo koji način zadužuje Savjet ministara, a kamoli da mu naredi da proglasi dan žalosti, pripremljeni tekst zaključka je suprotan Ustavu BiH - istakao je Aulić.

Aulić je ukazao da nije tajna da u ovoj zemlji nema saglasnost ni o praznicima, a kamoli o komemoracijama ili proglašenjima dana žalosti, osim ako nije riječ o nekoj nedaći iz sadašnjosti.

Aulić: Trivićeva prvo da se informiše, pa tek onda da postavi besmisleno pitanje

Aulić: Trivićeva prvo da se informiše, pa tek onda da postavi besmisleno pitanje

Podsjetio je da u Savjetu ministara nema saglasnosti o ovom pitanju, kao što je slučaj i sa Predsjedništvom BiH.

- Što se tiče Republike Srpske, dan žalosti proglašava Vlada Republike Srpske. Što se tiče samog sazivanja sjednice, član Predsjedništva koji je predsjedavajući ima obavezu da je sazove na zahtjev bilo kojeg člana Predsjedništva. Međutim, u ovom slučaju, ako bi i došlo do neke odluke onda bi to bilo preglasavanjem, što je takođe orijentir i Savjetu ministara. Dakle, o ovom pitanju nema saglasnosti u okviru Predsjedništva, jer ono po Ustavu nije nadležno za ova pitanja, ali i iz drugih navedenih razloga - pojasnio je Aulić.

Osim traženog dana žalosti, dodao je Aulić, problem je i pomoć entitetima nakon poplava.

- Budući da je i to postala tema za politikanstvo, a s obzirom da su u medijima iznesena dva različita prijedloga druga dva člana Predsjedništva, onda bi valjda u duhu uobičajenog nejedinstva srpski član Predsjedništva trebalo da predloži treći prijedlog - po pet miliona KM svakom entitetu - rekao je Aulić.

Galijašević: Bogato iskustvo Rusije može biti pouka za BiH

Galijašević: Bogato iskustvo Rusije može biti pouka za BiH

Osim toga, rekao je Aulić, Savjet ministara je reagovao kad je u pitanju interventna pomoć, a za sve ostalo treba procjena štete za koju predlagač ne ostavlja mogućnost, a koju inače vrše nadležne službe i vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

- Sve to ove zahtjeve više čini politikanstvom, nego stvarnom željom da se riješi problem - dodao je Aulić.








Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.