Ekspert za borbu protiv terorizma

Galijašević: Bogato iskustvo Rusije može biti pouka za BiH

  • Извор: СРНА
  • 22.05.2023. 17:16

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je u obraćanju na Međunarodnoj konferenciji Rusije i Organizacije islamske saradnje u Kazanju da bogato iskustvo u međunacionalnoj i međuvjerskoj komunikaciji na tlu Rusije mogu biti pouka za BiH.

Galijašević je ocijenio da je situacija u BiH po broju i strukturi stanovništva veoma slična situaciji u Tatarstanu.

On je naveo da je rat, koji se vodio na prostoru BiH, geopolitički inspirisan i motivisan zapadnim interesom razbijanja zajedničke države Jugoslavije.

Galijašević je naveo da mnogi od problema sa kojima se suočavaju muslimani u BiH i islamska društva na planeti predstavljaju globalne izazove i zahtijevaju globalna rješenja.

"Rusija, kao globalna sila, igra važnu ulogu u rješavanju svih međunarodnih kriza, pa tako i onih čiji su akteri muslimani", rekao je Galijašević i dodao da aktuelna vlast u Rusiji redovno naglašava doprinos islama razvoju zemlje i njenom uspostavljanju kao velike sile.

Prema njegovim riječima, muslimani u Rusiji se razvijaju i žive slobodno, uživajući sva prava koja imaju i ostali građani zemlje.

On je naveo da su muslimanski narodi, koji žive rame uz rame s Rusima i drugim narodima Rusije dugi niz vijekova, dali značajan doprinos razvoju na ekonomskom i humanitarnom planu svoje zemlje, formiranju njenog društvenog i kulturnog identiteta, pa ne čudi primjer koji danas muslimanima svijeta daje predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov.

Iako je, kako kaže, zapadni faktor važan u svakoj analizi kojom se sagledavaju perspektive islamskog svijeta, posljednja dešavanja su potvrdila da je ovaj faktor uglavnom destruktivan i da ne uvažava osnovne razlike. 


Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок