Тема дана

Балкански дијалог

  • Извор: АТВ
  • 25.10.2023. 18:50

Свијет и Европа се неповратно мијењају. Времена распада Совјетског Савеза, краја Хладног рата и доминације једне свјетске велесиле сада су иза нас.

Америка нема толику моћ као некада, али не жели тако лако да изгуби утицај у регионима у којима је традиционално била веома заступљена. Руска војна операција у Украјини, као и најновји израелско палестински сукоб на свјетску сцену доносе нове промјене и односе снага.

Све јачи су гласови и појединих лидера унутар саме Европе који се отворено противе безпоговорном слуганству интересима Вашингтона.

У таквој атмосфери Балкан као и увијек стоји на раскрсници. Политичке разлике и различити интереси унутар сваке од земаља, ако се томе додају и веома различити страни интереси и утицају, довели су до готово перманентне кризе у којој се овај регион налази већ неколико деценија.

Зато су забринуте и европске земље. Ново жариште на Балкану, првенствено на Косову, ЕУ више не смије ни да дозволи, а не би могла то ни да финансијски и безбједносно издржи. 

Сједињене Државе се и даље представљају као једина инстанца за рјешење свих размирица, нарочито у БиХ. Русија сматра да политичари у БиХ треба да буду основа за даљи развој ситуације, без уплитања са стране. 

Међународна заједница и даље не зна како да се односи са БиХ. Дејтонски споразум је сада само изговор за контролу коју странци желе да проводе у БиХ. И показатељ колико је западна политика заправо нарушила сам Дејтон. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.