Padaju maske

Bećirović izazvao diplomatski skandal

  • Извор: АТВ
  • 10.05.2023. 19:34

Denis Bećirović sutra će u posjetu Zagrebu. Međutim, u protokolu ne želi ambasadora BiH, Aleksandra Vranješa. Ovo je presedan u diplomatskoj praksi, kaže Vranješ.

Prilikom svake posjete zvaničnika iz BIH ambasada je uključena, a ambasador prisutan oko same organizacije i protokola posjete zvaničnika. Denis Bećirović se kaže bavi brojanjem krvnih zrnaca pojedinih diplomata unutar dkp mreže. 

"Ono što je sada neka nova praksa jeste da je kabinet gospodina Bećirovića institirao da ne prisustvuje ambasador iz reda srpskog naroda nego prvi diplomata iz reda bošnjačkog naroda u toj ambasadi", rekao je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj.

Brže bolje oglasio se i kabinet Denisa Bećirovića. Kažu netačne su tvrdnje da se insistiralo na isključenju ambasadora. 

"Netačne su izjave da se insistiralo na isključivanju ambasadora iz protokola njegove posjete Republici Hrvatskoj. Bavljenje etničkim, ‘krvnim zrncima’ je imanentno podrivačima države Bosne i Hercegovine i nije primjereno profesionalnom djelovanju", saopšteno je iz Kabineta Denisa Bećirovića.

Ovo su kaže Vranješ očigledni primjeri srbofobije i šovinizma, koji ispoljavaju saradnici i sam Bečirović. Praksa je da član Predsjedništva određuje delegaciju. Upravo zato, ni Hrvatima nije sve bilo najjasnije. 

"To je začudilo i domaćine na hrvatskoj strani koji nisu očekivali ovakve zahtjeve samog gospodina Bećirovića i njegovog kabineta", dodaje Vranješ.

Ovo je samo jedan od primjera odnosa bošnjačkih političara prema BiH koju navodno štite kao navodno zajedničku državu. Po toj logici kaže Željka Cvijanović, ona bi trebala da odstrani ambasadora Svena Alkalaja sa debate o BiH u Savjetu bezbjednosti UN-a. 

"More je takvih primjera. Kad odu u bijeli svijet ili sećijaju sa stranim diplomatama u BiH i pričaju kako Republika Srpska ugrožava ili podriva institucije na zajedničkom bh. nivou, a onda, kako je to i sad vidljivo, padnu maske i sve se samo pokaže", rekla je Željka Cvijanović, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH.

Nerazumljivo je da u ovakvoj atmosferi Bećirović traži ekskluzivitet na nacionalnoj osnovi, kaže Miloš Šolaja. Ovo kaže u suštiti predstavlja šamar BIH.