Član Predsjedništva BiH

Bećirović podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o imovini Srpske

  • Извор: АТВ
  • 22.02.2023. 19:02

Denis Bećirović požurio je da se požali Ustavnom sudu BiH. Podnio je zahtjev za ocjenu Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Da li zbog brzopletosti ili neznanja zahtjev će morati da šalje opet jer provobitni podnio prije roka.

Željka Cvijanović pita čemu žurba? Jasno je poručuje da se tu ne radi o pukom podnosenju inicijative nego o neslaganjima vezanim za imovinu. Stav Republike Srpske po pitanju imovine je, kaže jasan - ona pripada entitetima. 

"Ono s čim se ne slažem jeste politika Ustavnog suda BiH u prethodnim godinama od pravnih tema i pitanja pravili politička posebno se ne slažem s činjenicom a to su nam sami potvrdili da su prije donošenja bilo kakve odluke morali da se konsultuju sa tadašnjim visokim predstavnikom za mene je to skadalozno", kaže Cvijanovićeva.

Skadalozno je što i sada Kristijana Šmita pokušavaju uključiti u cijelu priču, poručuje premijer Republike Srpske. Imovina kaže i po Ustavu i Dejtonu pripada entitetima. To je nešto što je važilo više od 30 godina i ne može se sada mijenjati bez obzira na zahtjeve iz drugog entiteta, kaže Višković. 

"Pa skoro da ne možete u nekom momentu da razumijete zbog čega to rade, zašto im to treba i šta time treba da dobiju. Ne možete dobiti imovinu Republike Srpske i to morate da shvatite i moraćete čekati još ko zna koliko možda će se neko naći ko će biti sprema na tu temu da razgovara a što se tiče aktuelne vlasti to je za nas tema o kojoj nema razgovora", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Očekivali smo da ozbiljno pristupi svom poslu ali on još nije svestan da je u Predsjedništvu, komentar je Sanje Vulić na Bećirovićev potez. Toj funkciji kaže očigledno nije dorastao. 

"Ono što mi iz Republike Srpske želimo da mu poručimo nama naše granice, gruntove, niko neće prekrajati nikome ne damo ono što je naše, tuđe ne diramo tako da neka on nastavi sa svojim inicijativamo ostaće zabilježene kao statistika a Republika Srpska će i dalje i dalje imati svoju imovinu kao što ima i sada", kaže Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Narodna skupština Republike Srpske krajem prošle godine usvojila je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkionisanje javne vlasti. Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske nije prihvatilo ovog mjeseca zahtjev Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o nepokretnoj imovini. Bez obzira na sve to Bećirović je u pomoć pozvao Ustavni sud BiH. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.