Ministar finansija BiH

Bevanda: Orkestriran napad na mene iz CIK-a

  • Извор: СРНА
  • 21.04.2022. 16:05

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda odbacio je sve optužbe da na bilo koji način opstruiše održavanje ovogodišnjih opštih izbora u BiH i ocijenio da postoji orkestriran napad na njega iz Centralne izbirne komisije (CIK) BiH.

"Niko ne navodi argumente, niti se poziva na zakonske procedure, jer time bi negirali tvrdnju da jedan čovjek, pa premda to bio i ministar finansija, može zaustaviti izborni proces u jednoj državi", rekao je Bevanda.

Imajući u vidu veliki broj novinarskih upita i veliko interesovanje javnosti za ovaj problem, Bevanda je poručio da ne želi odgovarati na neosnovane optužbe s političkom pozadinom, ali da želi pojasniti na osnovu kojih zakona i odluka Ministarstvo finansija radi i donosi odluke.

Bevanda je podsjetio da je CIK posljednji zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće rezerve uputio Savjetu ministara BiH, a ne Ministarstvu finansija i trezora.

"Iz CIK-a su Ministarstvu finansija i trezora dostavili zahtjev za mišljenje 10. marta za prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u ovoj godini na šta je 24. marta CIK-u upućen odgovor", naveo je Bevanda.

On je podsjetio da je članom 17 Zakona o finansiranju institucija BiH propisano da se raspolaže tekućom rezervom koja je odlukom o privremenom finansiranju institucija ove godine planirana u iznosu 2.450.000 KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

"Prema ovoj činjenici raspoloživa tekuća rezerva u drugom kvartalu ove godine iznosi 612.500 KM, odnosno jednu četvrtinu iznosa tekuće rezerve planirane u Budžetu za 2020. godinu. Istim članom propisano je i na koji način Savjet ministara donosi odluke u vezi rashoda iz tekuće rezerve", rekao je Bevanda.

Bevanda je poručio da Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara svoj posao obavlja odgovorno i u skladu sa procedurama.

"Nakon što smo konačno 30. marta ove godine u Fiskalnom savjetu usvojili Globalni fiskalni okvir, uporedo se sprema dokument okvirnog budžeta i budžet za ovu godinu. I taj se posao ne radi preko noći, niti po nečijim željama, već po procedurama", naglasio Bevanda.

On ističe da je Ministarstvo finansija i trezora samo tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta, te da se, nakon što Savjet ministara usvoji Nacrt budžeta, prema zakonskim procedurama taj dokument šalje ustavnom predlagaču, Predsjedništvu BiH koje utvrđuje Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Bevanda je pojasni da se nakon toga Prijedlog zakona o budžetu upućuje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na konačno usvajanje.

"Iz Ustava i zakona je jasna procedura. Budžet ne donosi pojedinac, Vjekoslav Bevanda, niti njegova politička stranka, što je političkim strankama sklonim politikantstvu sasvim jasno, ali zamjenom teza dižu sebi rejting, ali i tenzije u državi da bi prikupili jeftine političke poene", naglasio je Bevanda.

Bevanda je podsjetio da je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, Savjet ministara BiH usvojio odluku kojom se osnovica na platu nakon 12 godina vraća na 535 KM sa sadašnjih 475,69 KM, te da će nakon usvajanja budžeta biti moguće približiti plate zaposlenih u zajedničkim institucijama koji imaju najmanja primanja u odnosu na sve nivoe vlasti u BiH.

"Loš položaj policajaca, vojnika, službenika i namještenika motiv je da se na budžetu za ovu godinu radi ubrzano i ozbiljno. Daćemo sve od sebe da ove dokumente dostavimo Savjetu ministara BiH u razumnom roku, ali neću dozvoliti da me pod pritiskom neko tjera da kršim Ustav i zakon. To nisam dozvoljavao ni kada su protiv mene pisali evropskim predstavnicima i gradili prostor za političke podvale i spletke", naveo je Bevanda.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)