CIK uspostavljen u nedemokratskoj i protivpravnoj proceduri

Bevanda pisao Varheljiju: Iznenadio me vaš imperativni ton, vaša uputstva su neutemeljena

  • Извор: Агенције
  • 11.03.2022. 15:35

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izrazio je zabrinutost zbog izjave evropskog komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varheljija u kojoj poziva ovo ministarstvo da budžet institucija BiH stavi na raspolaganje Centralnoj izbornoj komisiji BiH /CIK/ radi organizovanja izbora, jer se time relativizuje složena politička situacija.

Bevanda naglašava kako ga je iznenadila i zabrinula neutemeljena izjava u izlaganju Varheljija gdje "imperativnim tonom" daje uputstva Ministarstvu finansija da stavi proračun institucija na raspolaganje CIK-u radi organizacije izbora.

"Na ovaj način se relativizira složena politička situacija u kojoj se BiH nalazi i nerealno nameću rješenja za koja nema utemeljenja u pozitivnoj legislativi BiH. Neriješena pitanja iz oblasti finansija se negativno reflektiraju na sveukupno normalno funkcioniranje institucija BiH i njihovom promptnom rješavanju se mora sistemski pristupiti, u skladu s pravnom regulativom", naglašava Bevanda.

Bevanda je u pismu naveo da adresa za rješavanje otvorenih pitanja nije ministar finansija i trezora u Savjetu ministara, već da odgovore prvenstveno treba tražiti u nekim drugim aspektima.

Ministasr finansija i trezora je podsjetio da je CIK uspostavljen u nedemokratskoj i protivpravnoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da je bilo očekivano da će osporavanje njihovog legaliteta i legitimiteta naići na opstrukcije i zadržavanje statusa kvo, te da su izostale i reagovanja onih koji se pozivaju na demokratske i zakonske standarde.

"U svakoj demokratskoj zemlji bi se opravdano nametnulo pitanje da li jedno takvo tijelo u čiji se legitimitet i legitimitet sumnja može imati povjerenje za poštene, slobodne i inkluzivne izbore, pa zašto ne i kod nas", napisao je Bevanda u pismu.

On je podsjetio i na činjenicu da su institucije BiH već peti kvartal bez budžeta i da se finansiraju se kvartalnim odlukama Savjeta ministara BiH o privremenom finansiranju.

Bevanda je poručio da odgovore treba tražiti u Zakonu o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, te da prethodno treba riješiti neka pitanja, kao i da uporno insistira na tome da se u skladu sa Zakonu o fiskalnom savjetu u BiH donese dokument Globalni fiskalni okvir, na osnovu kojeg bi se mogao donijeti Dokument okvirnog budžeta.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм