Mektić sa liderima USK

Bez dogovora oko smještaja migranata

  • 05.07.2018. 19:51

Nema dogovora - zaključak je sastanka ministra bezbjednosti Dragana Mektića sa predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona. Mektić sa gradonačelnikom Bihaća i načelnikom Cazina nije uspio da se dogovori o pronalasku objekta za smještaj migranata koji su na putu za EU, počeli da se gomilaju u centrima ovih gradova.

"Lokalna zajednica mora ovdje da odredi koji je to prostor, i da kaže to je taj prostor u koji se može to smjestiti i mi ćemo napraviti to u centru mi danas nismo došli do tog dogovora," rekao je Mektić.

Sve su prlike da dogovora neće biti ni u budućnosti. Uz sve napore vlasti, grdjani  Bihaća i Cazina ne žele migrante u svojoj blizini. Neće dozvoliti, kažu, da se problemi lome preko leđa njihovih gradova.

"Trenutno u centru grada Bihaća, po evidencijama Službe sa poslove stranicima, ima negdje oko tri hiljade migranata, bez onih koji su u privatnim smještajima, što znači da je brojka veća i naše stpljenje je dogorilo," kaže premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rešić.

U Bihaću danas nije bilo predstavnika Velike Kladuše. Niko ih kažu nije zvao, a nemaju ni dobre vijesti, kaže Elvira Abdić Jelenović, predsjednica Kluba Laburističke stranke u Opštinskom parlamentu. 

Mektiću, ali i Vladi Federacije, poručila je da u njihovom gradu nema mjesta za migrante. Iz Sarajeva je stigao odgovor. Definitivno je odlučena sljedeća privremena adresa migranata.

"Vlada Federacije BiH je donijela saglasnost da ustupi dvije lokacije, to je kasarna "Ušivak" u Hadžićima i objekti "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši," rekao je predsjednik Federalnog operativnog štaba za pitanja migranata Izudin Livadić.

"Mi ćemo postaviti onoliko šatora koliko bude potrebno na svim lokacijama, da li je to u Velikoj Kladuši, u BIhaću, Sarajevu, onoliko koliko bude potrebe da ih postavimo postavićemo ih," kaže direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.   

Postaviće ih i Austrija. Već su najavili donaciju šatora za 280 ljudi, a federalne robne rezerve su stavile na raspolaganje svoje kapacitete. Ipak, teško da će to biti dovoljno - najsvježije, današnje cifre govore da je u BIH trenutno registrovano 7.719 migranata.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!