Тема дана

"БиХ ће добијати још захтјева од ЕУ, сводиће се на укидање Републике Српске“

  • Извор: АТВ
  • 12.03.2024. 20:20

БиХ је добила зелено свјетло Европске комисије за отварање преговора за приступање Европској унији а тачан датум се још не зна.

Које су препреке а који бенефити од тога разговарали смо у нашој Теми дана са Стеваном Гајићем, научним сарадником Института за европске студије.

"Цијели процес више личи на епизоди Топ листа надреалиста него на озбиљан политички процес. Ради се о инструменту колонијалне управе који се користи у контексту глобалног рата између НАТО-а и Русије. Све је јасније, а јасно је било и од почетка, да је Европска унија само политичко крило НАТО-а. Потребно је БиХ још на додатни начин везивати БиХ између осталих земаља тзв. западног Балкана. Потребно је на још неки начин политички те територије везати за НАТО. Мислим да од приступања Европској унији заиста нема ништа“, каже научни сарадник Института за европске студије Стеван Гајић.

Гајић сматра и да ће БиХ након овога добијати и још неке захтјеве који нису били на столу од самог почетка.

"Сви ти захтјеви ће да се своде на централизацију власти, на укидање Републике Српске, на политички притисак, на изгон Русије из региона, на притиске на руске фирме. Суштина је иста као прије 150 година - ради се о притиску колонијалних владара који ће да користе и историју југословенског грађанског рата, односно рата за југословенско насљеђе, посебно оног у БиХ који је био заиста крвав да на основу тих подјела спроводе своју власт. То је само фаза у механизму владања над том територијом, суштина је рат на истоку Европе“, рекао је Гајић.

Гајић додаје да је Европска унија једна врло дисфункционална породица коју су почели да напуштају неки њени чланови, 2016. то је учинила Велика Британија. 

"Европска унија је крња, као што су Југославију називали након одласка Словеније. Суштина није у томе да ли ће БиХ некада формално постати чланица Европске уније, ја мислим да од тога нема ништа, суштина је у чврстом хвату који НАТО има. Треба ово гледати у контексту тога да је управо отворена НАТО база у Албанији, да је читав Балкан из Европе посматран као што га је Хитлер посматрао - као сектор југоисток. НАТО на исти начин то гледа. То је јужно крило блиске позадине фронта који је врло могуће да ће да се шири“, каже Гајић.

Опширније погледајте у наставку:

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.